Банкерите допуснаха грешки, призна Жорж Поже

„Трябва да признаем: ние допуснахме грешки. Вече си извлякохме поука от тях“, посочва в интервю за в. „Журнал дьо диманш“ Жорж Поже, който е президент на Френската банкова федерация и на банка Креди агрикол (Credit Agricole), цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„Френските банки вече усетиха кризата във високорисковото кредитиране, тръгнала от САЩ“, допълва Поже. „Ставаше дума за високо съвременни продукти, ползващи се с много добро име при тогавашната обстановка. Имаше лоша оценка на риска“, посочва банкерът, бързайки да отбележи, че френските банки са стабилни в момента.

„Всички банки подсилиха инвестициите си в овладяването на рисковете, но за подобно начинание са необходими осемнайсет месеца до две години“, отбелязва Поже. В Европа и в САЩ, където бяха задействани спасителни планове, „най-после виждаме първите положителни признаци: лихвите спадат, ликвидността се завръща, а с нея и доверието“, твърди френският банкер.

„Връщането към нормалното положение неизбежно ще става бавно и постепенно, но обстановката е на път да се деблокира“, според Поже.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *