Банките в САЩ трупат рекорден кеш

Никога преди американските банки не са били толкова предпазливи към американския държавен дълг.

След като експозициите им във федерални облигации скочиха до рекордните 1 890 милиарда щатски долара през 2012 г., Citigroup, Bank of America Corp. и Wells Fargo намаляват обема на притежаваните от тях държавни ценни книжа за първи път през последните шест години и трупат долари.

В момента експозициите на банките към федералния дълг се равняват на 69% от наличните им средства, което е най-ниското ниво откакто Федералният резерв започва събирането на данните през 1973 година.

С нетни лихвени маржове, паднали до най-ниското ниво от 2006 г. насам, банките разпродават облигации и трупат безпрецедентни суми в наличност с надеждата, че търсенето на кредити ще се съживи с укрепването на икономиката.

Това става в перспективата Фед да започне да излиза от политиката си на количествени улеснения още в началото на следващата година, решението може да бъде гласувано още на срещата на Федералната комисия за отворени пазари на 18 декември.

Инвестициите на банките в държавни облигации са намалели с повече от 80 млрд. долара през 2013 г. Ако тенденцията се запази, това би бил първия им годишен спад от 2007 г. насам.

В същото време парите в брой, държани от банките, нараснаха с рекордните 882 милиарда долара през тази година до историческото ниво от 2 590 млрд. долара, пише Bloomberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *