Банките рискуват да се пристрастят към евтините кредити

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише предупреди банките за опасността от „пристрастяване“ към евтините кредити, които централните банки им отпускат като помощ за справяне с кризата. По време на проведена в петък конференция във Франкфурт Трише заяви, че финансовите институции трябва да вземат мерки, за да са сигурни, че ще могат да се справят безболезнено, когато централните банки започнат да оттеглят помощта си към сектора.

В изказването си президентът на ЕЦБ обеща оттеглянето на подкрепата да става „навременно и постепенно“, но същевременно предупреди, че всяка нестандартна мярка, чието прилагане създава заплаха за ценовата стабилност, ще трябва да бъде прекратена „бързо и недвусмислено“. „Разбирам, че настроението във финансовата система е на облекчение, но към днешна дата все още е твърде рано да обявим кризата за приключила“, изтъкна Трише.

Управителят на Бундесбанк Аксел Вебер от своя страна призова регулаторите да продължат с реформите и да отхвърлят зачестилите напоследък критики за свръхрегулиране в момент, в който пазарите започват да се възстановяват. „Не можем да предотвратим или да предскажем следващата криза. Но трябва да се уверим, че когато тя дойде, а това със 100% сигурност ще стане, системата ще е по-устойчива. Това е и целта на системния надзор“, заяви Вебер.

Представителите на ЕЦБ се събраха в петък за дискусия преди срещата си на 3 декември, на която се очаква да обявят стратегията си за изход от кризата. Като първа стъпка анализаторите очакват институцията да преустанови неограниченото предоставяне на ликвидност за банките от еврозоната. Следващият планиран аукцион на неограничени по обем средства при основен лихвен процент от 1% и едногодишен срок на погасяване ще се проведе на 16 декември.

От ЕЦБ обаче вече отправиха призив към банките за „благоразумно и ограничено търсене на паричен ресурс“ при тези аукциони. Опасенията на институцията са, че евентуален бум на заявки може да доведе до ликвидна дупка в системата след година, когато задълженията ще трябва да бъдат покрити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *