Банков срив в Европа

 

Срив на междубанковото кредитиране в еврозоната показват данните на Банката за международни разплащания /BIS/.
Трансграничното междубанково кредитиране в развитите страни се е свило с 472 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година, падайки с 8% на годишна база, съобщава The Telegraph.
Драстичният спад на заемите във финансовия сектор в западния свят се дължи на по-строгите капиталови правила, според BIS.Свиването на междубанковото кредитиране е особено драстично в еврозоната, където заемодателите се изтеглят от периферните страни.
Обемите на междубанковите заеми във валутния съюз са намалели с 284 млрд. долара, което е спад с 20% на годишна база. Затягането на коланите от страна на банките е сред основните причини за рецесията в региона, продължаваща вече 7 поредни тримесечия.
Според доклада на пазарите все още са „под магията на парична политика“, убедени, че централните банки ще поддържат поскъпването на акциите, въпреки признаците на „забавяне“ на икономиките на САЩ и Китай.
Хайме Каруана, управляващ директор на BIS, заяви миналия месец, че властите трябва да се въздържат от по-нататъшни стимули, като предупреди, че прекомерната ликвидност е нарушила баланса на финансовата система, без да постигне значителни резултати.
Трябва да се има в предвид, че BIS е единствената международна институция, която предупреди за балон преди кризата от 2008 г.
Според доклада на Банката за международни разплащания делът на финансовите институции от еврозоната в глобалния междубанков пазар е намалял от 55% през 2008 г., до 38% в края на 2012 г. Налице е фрагментация и банките се съсредоточват на вътрешните си пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *