Барозу: ЕС успя да се стабилизира икономически и политически

Европейският съюз е успял да се стабилизира икономически и политически, каза в годишното си обръщение за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той добави, че въпреки прогнозите на песимистите, Гърция не е напуснала еврото, а единната европейска валута продължава да съществува, съобщава БНТ.

Пред евродепутатите в Страсбург Барозу произнесе последната си реч за състоянието на съюза като председател на тази Европейска комисия. Мандатът й изтича догодина и не е ясно дали Барозу ще се кандидатира да бъде председател за трети път. Той добави, че въпреки, че има икономическо възстановяване, то е много крехко, а кризата не е свършила.

За да се избегне и в бъдеще банкова криза, е важно да се създаде банков съюз и това е приоритет номер едно, каза Барозу.

Вторият приоритет, според него, е изпълнението на бюджета на Европейския съюз. Що се отнася до един от големите проблеми на съюза сега – безработицата – според Барозу по-голяма част от средствата за справяне с нея са в ръцете на отделните държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *