Барозу и евродепутатите обсъждат икономическото управление

В Европейския парламент в Страсбург ще се проведат дебати между евродепутатите и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за икономическото управление и бюджетния надзор. Очаква се до края на тази сесия Европарламентът да приеме серия решения за по-координирана фискална и икономическа политика в Европейския съюз.

Барозу лично ще убеждава евродепутатите, че усилията за връщане към икономически растеж трябва да са общи, и че за да има гаранции за финансова стабилност е нужен по-строг надзор на бюджетната политика на 27-те.
За да успокои страховете на определени държави, еврокомисарят Оли Рен подчерта, че от Брюксел няма да искат да се произнасят по проектобюджетите на отделните страни преди националните им парламенти и че от държавите ще се очаква от април догодина да депозират в Еврокомисията само бюджетни планове.
Засега не е ясно дали тази формула ще бъде приета например от Великобритания, която първа най-категорично се противопостави на подобен фискален надзор от Брюксел.
Днес евродепутатите ще обсъждат и серия решения, свързани с надеждността на икономоческата статистика, капиталовите изисквания към финансовите и застрахователни инстутуции и бонусите и примиите на банкерите, за които в Европарламента се очертава консенсус, че трябва да има таван. Гласуването предстои утре, а амбицията на мнозинството е целият пакет мерки и решения да бъде приет в най-кратки срокове и да заработи от началото на следващата година – заедно с новите общоевропейски надзорни органи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *