БВП на Италия се сви с 0,3% през второто тримесечие

Икономиката на Италия се е свила повече от очакваното през второто тримесечие, сочат публикуваните във вторник окончателни данни на Италианския национален статистически институт (Istat), цитирани от WBP Online.

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) е отстъпил с 0,3% през второто тримесечие след спада от 0,6% на тримесечна база в периода януари-март. На годишна база пък италианската икономика се е свила с 2,1%, докато понижението през първите три месеца на 2013 г. бе в размер на 2,4 на сто.

Публикуваната по-рано през август оценка на експертите от Istat показваше спад от 0,2 на сто в периода април-юни на тримесечна база, докато свиването спрямо година по-рано бе с 2%.

Данните за третата по сила икономика в еврозоната са поредният негативен сигнал за една от най-задлъжнелите страни на Стария континент.

„Не си мислете, че кризата е зад нас и че можем да насочим вниманието си далеч от икономическите въпроси“, заяви в понеделник италианският премиер Енрико Лета по време на работно посещение в Брюксел.

По думите му Европейският съюз трябва да намери начин да гарантира, че еврото ще бъде по-устойчиво на удари, вероятно чрез по-значително споделяне на риска.

Според пролетната прогноза на Европейската комисия (ЕК) икономиката на Италия ще се свие с 1 на сто през тази година. „Няма ясни признаци за възстановяване в краткосрочен план, тъй като доверието на потребителите и бизнеса остава на отрицателна територия“, обяви Комисията в съобщение през май.

През 2012 г. бюджетният дефицит на Италия намаля до 2,9% от БВП при заложена цел за спад до 2,15 на сто. Очакванията за текущата година са структурното бюджетно салдо на страната също да остане под критериите от Маастрихт от 3% от БВП, макар че значително подобрение най-вероятно няма да бъде отчетено.

Съотношението на публичните задължения към БВП се очаква да достигне 127,1% от БВП през 2014 г. в сравнение с 116,4% през 2009 г., сочат още прогнозите на ЕК.

Същевременно италианската безработицата нарасна до 3,1 млн. души, което е увеличение от 370 000 през второто тримесечие на тази година. В процентно изражение индикаторът достигна 12 на сто, според публикуваните на 30 август данни на Istat.

Според изследването на статистическия орган 22,5 млн. души са били заети през второто тримесечие, което е спад с 2,5%, или 585 000, в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Коефициентът на заетост пък е намалял до 55,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *