БГ инвеститори купиха най-много от новите облигации

Наши инвестиционни фондове, банки, пенсионни и застрахователни компании са придобили най-много от емитираните в четвъртък 3,1 млрд. евро български еврооблигации. Те са купили книжа от трите транша за 26% от общата стойност на емисията, или за 808 млн. евро. На второ място се нареждат британските инвеститори, на които се падат 24,2 на сто от стойността на емитираните книжа (752,5 млн. лв.) На трето място са компании, регистрирани в офшорни зони в САЩ (11,56%), а на четвърто място – германски и австрийски компании (10,5%). Инвеститори в новите български еврооблигации има още от Бенелюкс и Скандинавския регион, Италия, Франция, ЦИЕ и Азия.

Общо 370 инвеститори са взели участие в трите транша

съобщиха вчера от Министерството на финансите. България набра 1,25 млрд. евро 7-годишни, 1 млрд. евро – 12-годишни и 850 млн. евро – 20-годишни облигации. Подадените оферти са били за общо 4,9 млрд. евро. Само в рамките на един част заявките са достигнали 4 млрд. евро. Както е известно, водещи мениджъри бяха Citi, HSBC, SG CIB и UniCredit.

Емисията, осъществена в няколко транша, е първата от типа троен транш за евро пазара, осъществена от държава в региона на Цент­рална и Източна Европа, Близкия изток и Африка, посочиха от Министерството на финансите. И допълниха, че лихвените купони в размер на 2% и 2,625% за 7 г. и 12 г. бенчмарк емисии са най-ниските лихвени нива, постигани до момента от България на международните дългови капиталови пазари. Съще­вре­менно 12 г. и 20 г. срочности до падеж са и най-дългите за тези пазари. Лихвата по книжата с най-дълъг срок е 3,125%.

Най-голям интерес към 7-годишните книжа са проявили банките

които са закупили 43% от емисията. 35% от набраните 1,25 млрд. евро от този транш са купени от български инвеститори.

54% от 12-годишните облигации са придобити от инвестиционни фондове. Наши компании са купили книжа от този тип за общо 260 млн. лв. при обща емисия от 1 млрд. евро.

При облигациите с най-дълъг срок – 20 г. най-голям интерес са проявили британските компании, които са придобили 35% от одобрените поръчки за този транш. На офшорни компании от САЩ се падат 20%, а германски и австрийски инвеститори – 16%. 73 на сто от 20-годишните книжа са закупени от инвестиционни фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *