Безработицата в еврозоната остана 11,5% през септември

Равнището на безработицата в еврозоната остана без промяна през септември, добавяйки допълнителна доза загриженост, че застоят в икономиката би могъл да доведе до изпадане в рецесия.

Данните на Евростат показаха, че безработицата в еврозоната е достигнала 11,5% през деветия месец на годината.

Детайлната разбивка на безработицата в различните държави-членки варира в широки граници, като най-ниските нива са отчетени в Австрия и Германия, а най-високи – в Гърция и Испания.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, броят на безработните лица е намалял с 22 000 през октомври, а безработицата е останала непроменена на ниво от 6,7% според най-новите данни на агенцията по труда Bundesagentur fuer Arbeit.

Отделен доклад показа, че ръстът на потребителските цени в 18-те страни от еврозоната е отчел минимално ускорение през октомври в сравнение с предходния месец. Годишната инфлация на потребителските цени във валутния блок се ускори до 0,4% след покачването от 0,3% през септември.

Изключвайки енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, основните потребителските цени пък нараснаха с 0,7% през октомври в сравнение с покачването от 0,8% през септември.

Слабите данни за заетостта вървят ръка за ръка с постоянно ниската инфлация и ръководството на Европейската централна банка се опитва да се бори чрез прилагане на безпрецедентни мерки, включително покупки на обезпечени с активи ценни книжа, понижаване на лихвения процент и нова порция евтини заеми за банките.

Според мнозина анализатори централната банка ще продължи да облекчава паричната си политика през следващите месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *