Белгийската KBC плати 610 млн. евро за ОББ

Най-голямата банкова сделка в България приключи: на 13 юни белгийската KBC плати 610 млн. евро за ОББ на гръцката NBG, а от сряда купената банка ще има избран и нов мениджмънт. Новината за приключване на транзакцията беше потвърдена от „Капитал“ от няколко източника.

Така на общото събрание в сряда първо ще бъде гласуван нов надзор, а след това и управителен съвет. В следващата около половин година предстои сливане на дейностите на ОББ и Сибанк, за да може до началото на 2018 г. да заработи обединената банка, която ще е трета на пазара в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Продажбата ще свие влиянието на гръцките банкови институции в българската банкова система до под 10% – дял, който ще намалее още след обявените от гръцката Piraeus Bank преди дни планове да се раздели с бизнеса си на Балканите, който включва и местната Банка Пиреос България.

Какво се обединява

Белгийската банково-застрахователна група KBC придобива 99.91% от акциите на четвъртия по големина играч в българския банков сектор – ОББ, а също така и лизинговите компании „Интерлийз“, „Интерлийз ауто“, 60% от застрахователната „ОББ Метлайф“, както и дъщерните дружества „ОББ Застрахователен брокер“, „ОББ Асет мениджмънт“ и „ОББ Факторинг“. Те ще се добавят към местното портфолио на белгийската група, в което влизат деветата по активи банка в България Сибанк и застрахователните компании „ДЗИ Животозастраховане“и „ДЗИ Общо застраховане“.

Сделката беше обявена в последните дни на 2016 г., като още тогава стана ясна и цената. Одобренията от Комисията за защита на конкуренцията, от Българската народна банка и от Комисията за финансов надзор бяха дадени съответно в края на април, в края на май и в началото на юни.

След сливането на двете банки те ще имат обединени активи за малко над 10 млрд. лв. към края на март 2017 г. и това ще значи трето място на българския пазар. Очаква се, след като сделката вече е окончателно приключена, да бъде обявено и името, под което ще работи новата банка. Това вероятно ще стане факт на пресконференция на мениджмънта на KBC Group, която ще се проведе на 14 юни, след насроченото за по-рано през деня общо събрание на ОББ, на което е предвидено в ръководството на финансовата институция да влязат представители на белгийския купувач.

Задачите занапред

Работата по обединението на двете банки ще се случи на два паралелно протичащи етапа – юридическото и оперативното сливане. В рамките на юридическото интегриране една от двете компании ще се влее в другата, като очакванията са това да е по-малката от двете – т.е. Сибанк. До приключването на този процес, който вероятно ще отнеме още около пет-шест месеца, институциите ще оперират като самостоятелни. По-сложната част ще е обединяването на цялостната им архитектура в една нова банка, тъй като те ползват различни информационни системи и работата им протича по различни процеси. Така уеднаквяването ще изисква за всяка от дейностите да се определи коя от двете платформи ще е по-удачно да се използва.

„Идеята е да се възползваме от силните страни и на двете институции, като постигнем най-добрата комбинация“, коментира преди няколко седмици пред „Капитал“ главният изпълнителен директор на Сибанк и кънтри мениджър на KBC Group за България Петър Андронов. Тогава той уточни, че вече е избрана информационната система, която ще се използва, като тя няма да бъде трета, нова система.

Дотук е ясен профилът на обединената финансова институция – тя ще е с фокус заеми за малки и средни фирми и граждани, информира capital.bg. Почти сигурно е, че ще се управлява от Петър Андронов. А заради припокриването на дейности и локации ще има оптимизация – в клонове и екипи. Едва след месеци ще са ясни промените за клиентите.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *