Белите робини от Монтана

В съвместна акция на българската и австрийската полиция схемата бе разкрита, а виновниците – заловени:
Този случай е забележителен по няколко причини. Първо, разкриването на престъплението е успешна акция на българските и австрийските полицаи, продължила повече от година. Второ, тук става дума за търговия с проститутки като семеен бизнес и трето, момичетата са били привличани по доста ловка схема, която ги правела жертва на собствените им чувства. Темата за българските проститутки от Монтана намира сега място в множество австрийски вестници.
 
Продавали телата си за по 20 -30 евро…
С маска на донжуановци
Австрийският всекидневник „Курир“ описва действията на престъпната банда от Монтана, започвайки с Георги, задържан още през август от австрийската полиция. Той играел успешно ролята на богатия любовник, живеещ във Виена. В най-бедния регион на България, Монтана 41-годишният мъж бързо завъртял главите на няколко момичета, които примамвал с обещания за женитба и работа в Австрия. Георги бил само един от няколкото донжуановци, които във Виена се превръщали в брутални мъже, принуждаващи жените към проституция.
След успешно приключилата операция на австрийските и българските полицаи са задържани седем главни обвиняеми на възраст между 19 и 43 години. Всички те са от едно семейство от района на Монтана. В престъплението са замесени общо 87 български граждани: 22 обвиняеми, 31 жертви и още 34 души. Вестник „Дер Щандарт“ описва подробно как семейната банда от Монтана примамвала и експлоатирала жертвите. Между тях имало 17-годишно момиче, една душевно болна жена и трима мъже, които били принуждавани да просят. Имало и жени-надзирателки, които се отнасяли с проститутките още по-брутално, отколкото дори и мъжете.
Жертви на химерата си
 
… от любов към сводника
Те продавали телата си за по 20-30 евро. Денем – по улиците на Виена, а нощем – в публични домове. Австрийските полицаи били особено затруднени в разследването, защото жените твърдели, че проституират от любов към сводника, който им обещавал общо бъдеще. Гералд Татцгерн от австрийската служба за борба срещу престъпността обяснява: „Този случай показа, че жените не гледат на себе си като на жертви, а са убедени, че са проституирали от любов към мъжа, когото обожават. Стигало се е дори до женитби“.
„Винер цайтунг“ описва начина, по който било разплетено престъплението. Едната от жените проговорила, след като й било гарантирано, че тригодишният й син е извън опеката на баща си – един от главните организатори на престъплението. На 11-ти ноември българските и австрийските полицаи предприемат обща акция в Монтана и Виена. Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер заяви на пресконференцията във Виена: „Това е успех, с който можем да се похвалим, но и успех, който е само част от всичко онова, което трябва да се свърши и който ни задължава да работим по същия начин и занапред“.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *