Бен Бернанке даде глътка въздух на щатския долар

Азия

Японската йена започна седмицата слабо срещу останалите главни валути. Основната причина бе, че управителят на Централната банка, Муто, потвърди за пореден път на пресконференцията от Вашингтон, че няма да се прибързва с повишаването на лихвените проценти в страната. Единствената фундаментална новина от първата сесия за седмицата бе от доклада за капиталовите разходи, който отчете доста по-позитивни резултати от очакваните. Прогнозният ръст за първото тримесечие сочеше 7%, докато фактическото повишение бе с 13.9%. Не може да се отрече, че икономиката на страната на изгряващото слънце е в прогресивно развитие, но до момента това се оказва недостатъчно, за да подтикне японското правителство към по-решителна промяна на монетарната политика и повишаване на лихвите над 0%. След късната пресконференция на Муто, бе затвърдена за пореден път тезата, че това няма да се случи преди последното тримесечие на 2006 година. Днешната азиатска сесия също премина спокойно при липсата на важни новини. Котировките продължиха да се колебаят близо до 112.00 йени за долар, като по-бурни движения могат да се очакват едва в следобедните часове.

Европа

Единната европейска валута бе поставена под сериозно напрежение след коментарите на Бен Бернанке на пресконференцията във Вашингтон. От своя страна, президентът на Европейската централна банка, Жан-Клод Трише отказа да коментира бъдещата монетарна политика, а това бе главно с оглед на предстоящото и очаквано лихвено повишение. Той изрази задоволство от факта, че икономическата експанзия в региона набира скорост и е в рамките на поставените цели от Централната банка, но в същото време според него в Еврозоната трябва да се вземат сериозни мерки, за да се справят страните със структурните си проблеми. Част от поевтиняването на еврото бе генерирано и от новините от някои хедж-фондове, според които ЕЦБ ще повиши лихвата с 25 базисни пункта вместо с 50. Въпреки че някои анализатори остават на мнението, че повишение с половин процент е възможно, сценарият за четвърт процентно увеличение си остава по-вероятен. По този начин ЕЦБ би си оставила достатъчно възможности за действие по време на предстоящите си заседания в близките месеци. Друг фактор, който също подкрепя тази теза е и че, ако се стигне до повишение с 50 пункта и то в период, през който глобалната икономическа експанзия е поставена под сериозен риск, би довело до много силно и рязко поскъпване на еврото на финансовите пазари, което от своя страна ще окаже негативно влияние на икономиката в региона и главно на експортния сектор. Затова далеч по-логично би било управляващите от ЕЦБ да предприемат стъпка за повишение с 0.25% и да загатнат, че е възможен подобен ход и на бъдещите срещи на банката. Но вероятно официалните лица отново ще споменат, че това ще зависи главно от резултатите, които ще покажат основните икономики в бъдещите месеци. Днес основната фундаментална новина, която може да окаже влияние върху стойността на еврото е за PMI-индекса за сектора на услугите. Интересни движения може би ще наблюдаваме и в резултат на коментарите след срещата на финансовите министри от Еврозоната. За разлика от еврото, което задържа загубата си от долара под един цент от достигнатите върхове, британският паунд поевтиня с повече от фигура и половина от най-високите си дневни нива. Индексът PMI за сектора на услугите отчете забавяне от 59.7 до 59.2, но подобна низходяща корекция бе очаквана от пазара. Това, което за момента прави стерлингът непривлекателен за инвеститорите е очакваното лихвено повишение от ЕЦБ на фона на поредното заседание на Английската банка, на което лихвите ще останат непроменени. Последните противоречиви данни за икономиката на Острова правят прогнозите, за това дали и кога Централната банка ще повиши лихвите, много трудни. Това е и основната причина евро/паунд да се движи във възходяща посока, което води и до по-значими низходящи корекции при паунд/долар.

САЩ

Голяма част от инвеститорите очакваха, че след номинацията на Бен Бернанке за председател на Федералния резерв, водената в САЩ монетарна политика ще бъде далеч по-ясна и прозрачна от ерата на Грийнспан, но вместо това след днешното изказване на Бернанке, пазарът бе по-объркан от когато и да било. Слабите данни от доклада за несолскостопанската заетост убедиха голяма част от анализаторите, че пауза на лихвените повишения ще се наблюдава през юни. Но вместо това, коментарите на Бернанке от изминалата вечер бяха откровено позитивни и върнаха оптимизма на притежателите на щатски долари. Той постави изказването си на основата на увеличаващото се инфлационно напрежение и нуждата от Централната банка да останат бдителни. Според него моментната слабост на икономиката е поради навлизането на страната в кратък период на преход и че изоставането може да бъде „преодоляно”. Оптимистичният тон на Бернанке върна до голяма степен вероятността през месец юни да се наблюдава ново лихвено повишение в САЩ. И въпреки че това ще бъде просто поредното отлагане на края на водената до момента кампания, то би помогнало на долара да се съвземе след последните си загуби на валутните пазари. Данните за ISM-индекса за сектора на услугите през месец май показаха понижение от 63.0 до 60.1, което бе близо до пазарните прогнози. Ценовият компонент на индикатора отбеляза ръст от 70.5 до 77.5, което затвърждава инфлационните опасения изразени от Бернанке. Но до края на седмицата икономическият календар от САЩ е доста спокоен, което предполага, че доларът ще зависи главно от представянето на единната европейска валута и важното решение на ЕЦБ относно лихвата в региона, след срещата насрочена в четвъртък.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.29205, High – 1.2979, Low – 1.2905, Close – 1.2906

Основната валутна двойка започна седмицата с движение в низходяща посока главно поради силните финални часове за долара. Преди това търговията се водеше в границите на първата съпротива и подкрепа, като при движението в полза на долара двойката срещна затруднения и при срещата на 1.2917, където е важна зона от върхове. След първия неуспешен опит за атака последва решителен пробив, което даде възможност на долара да атакува и първата важна дневна подкрепа на 1.2891 (61.8% от годишната вълна 1.3665-1.1639). Останалите ключови нива при ново низходящо движение днес ще бъдат 1.2860 (100-часова МА) и 1.2770 (50% корекция на движението 1.2571-1.29715). Съответните съпротиви пред еврото ще бъдат 1.2971 (достигнатият дневен връх на 15 май при последната възходяща вълна), важната психологическа граница 1.3000 и 1.3050 (161.8% от низходящата корекция 1.2917-1.2694).

Съпротива: 1.2971; 1.3000; 1.3050;

Подкрепа: 1.2891; 1.2860; 1.2770;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *