Берлин срещу Барозу за еврозоната

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви днес, че председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу усложнява ситуацията с призивите за увеличаване на капацитетите на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Шойбле каза това пред радио Дойчландфунк преди днешната среща на министрите на финансите от еврозоната, които ще обсъждат въпроса за увеличаването на средствата и правомощията на ЕФФС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът изрази отново позицията на Берлин, че „няма абсолютно никаква причина“ в краткосрочен план да се обсъжда увеличаване на помощта за страните от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения. Той обаче повтори, че не се противопоставя да се помисли „в средносрочен план“ за промяна на този механизъм.
„Въпросът не е да се разширява или увеличава фондът, а да се гарантира, че сумата, определена за отпускане през май, действително е налична“, изтъкна той.

Фондът възлиза в момента на 440 милиарда евро под форма на гаранции от страните от еврозоната, към които се добавят заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз до обща стойност 750 милиарда евро. Поради необходимите гаранции за привличане на атрактивни условия за получаване на кредити обаче фондът може да събере реално едва 250 милиарда евро, отбелязва АФП.

Германското правителство силно се противопоставя на радикално увеличение на капацитетите на фонда от опасения да не бъде настроено общественото мнение срещу екипа на канцлерката Ангела Меркел, който през следващите месеци ще участва в жизненоважни избори. През ноември Еврогрупата и МВФ отпуснаха на Ирландия 85 милиарда евро за справяне с финансовата криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *