Бил МакНаб защити фирмите за високочестотна търговия

Главният изпълнителен директор на VanguardБил МакНаб защити фирмите за високочестотна търговия (HFT – high-frequency trading) и отхвърля предположенията, че фондовият пазар е манипулиран.

МакНаб се включва към все по-ожесточения дебат, последвал публикуването миналия месец на книгата на Майкъл Люис „Flash boys”, в която се твърди, че HFT компаниите манипулират фондовия пазар. Същевременно държавните органи засилват разследванията си за потенциални злоупотреби на капиталовите пазари.

В интервю за Financial Times МакНаб казва, че HFT фирмите са помогнали на инвеститорите да намалят своите разходи за търговия и призовава Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да не отменя пазарните реформи, които са породили това явление.

HFT фирмите обединяват заедно десетки тържища, които се конкурират за бизнес сред инвеститорите, посочва той. „Нашата гледна точка е да бъдем внимателни, за да не съборим цялата кула с издърпването на една карта.“

Vanguard се превърна в най-голямото семейство взаимни фондове в света, управлявайки клиентски активи за 2,5 трлн. долара, като е учетворила размера си през последното десетилетие, поддържайки ниски такси за дребните инвеститори.

Компанията е трябвало да инвестира много в технологии, за да се справи с растящия броя фондови борси и тържища, но смята, че намалението на спредовете далеч надхвърля тези разходи.

„През последните 20 години нашите акционери са се възползвали от това намаляване на транзакционните разходи“, изтъква МакНаб.

Той отхвърли твърденията, че HFT фирмите предугаждат, когато голям купувач или продавач се опитва да търгува, и го изпреварват.

Vanguard обаче подкрепя ограничени промени в пазарните практики, така че борсите да не плащат на HFT фирми за поръчки. Компанията предлага различни такси за тези, които добавят ликвидност и тези, които се възползват от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *