Бирата „Гинес“ празнува 250-тата си годишнина

Тази седмица Ирландия отбелязва 250-я си рожден ден на бирата „Гинес“, неофициалната национална напитка в страната, след като известната марка успя да спечели битката с глобалната икономическа криза, предаде АФП.

Компанията отпразнува решението на Артур Гинес, син на местен земевладелец, да поеме управлението върху малката пивоварна „Сейнт Джеймс гейт“ в Дъблин през 1759 г. С това се ознаменува раждането на легендарната марка и една от най-големите истории за успеха в Ирландия: продажбата на 10 милиона халби ежедневно в 150 страни по света. Рожденият ден на „Гинес“ ще бъде отбелязан не само в Ирландия, но и в Ню Йорк, Лагос и Куала Лумпур с тост: „За Артур!“, който ще бъде последван от големи концерти и състезания.
Отбелязването на рождения ден на известната марка посреща Ирландия, засегната от рецесията, където употребата на бира отбелязва спад с 4%, въпреки че „Гинес“ съобщи, че продажбите на компанията са се запазили. Социалните промени водят до по-голямата консумация на вино и забавления у дома, докато продажбите са засегнати и от по-строгите правила за шофьорите, забраната за тютюнопушене на обществени места и растящото ниво на безработицата в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *