Бирник иска 1,5 милиона лева рушвет

Александър Ангелов запорирал 30 000 000 лв. на данъкоплатец № 1, за да го изнудва

Разкрития за пране на грандиозни суми и за поискани огромни подкупи разтресоха държавата вчера. И то на кръгъл час.

Навръх професионалния празник на МВР към 10 часа вътрешният министър Румен Петков обяви, че при при спецакция е арестуван данъчен служител, поискал огромен подкуп от бизнесмен. Сумата е 1,5 млн. лева, а изнудваният е бившият собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев.

Само час по-късно пък главният прокурор Борис Велчев съобщи, че е образувано дело срещу бившия шеф на „Топлофикация“-София Валентин Димитров. Срещу него има обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Прочулият се с парвенюшките си маниери и новобогаташки лукс държавен служител опитал да изпере над 1,6 млн. евро в австрийска банка, освен това укрил и данъци. Вижда се, че държавата започва да пипа здраво, но дано не спре дотук, защото има още много неща за вършене.

Привечер във вторник белезниците щракнаха на ръцете на корумпирания данъчен и неговия бодигард

ФОТО „НОЩЕН ТРУД“Данъчен опита да измъкне колосалните 1,5 млн. лв. подкуп от данъкоплатец номер 1 за 2005 г. и бивш собственик на 71% от „Кремиковци“ Валентин Захариев.

Александър Ангелов от ТДД „Витоша“ поискал грандиозната сума, за да разсрочи данъците на Захариев от продажбата на дяловете му в комбината през август 2005 г. и така да намали борча му към държавата, съобщи МВР. Задълженията на Захариев били 20 млн. лв.

За да склони бизнесмена да плати, инспекторът запорирал без правно основание сметки с около 30 млн. лв. на Захариев, научи „Стандарт“.

Преди месец Валентин Захариев сам подал сигнал за рекета в Националната агенция за приходите (НАП). Оттам незабавно информирали министрите Пламен Орешарски и Румен Петков. Същия ден са ангажирани ГДБОП, прокуратура и следствие. Бизнесменът успял да „уговори“ бирника да му плаща разсрочено. Така около 18 ч във вторник в кафето на магазин „Рамстор“ в София Ангелов бе задържан, докато получаваше от Захариев 135 000 белязани лева – първи транш от рушвета.

Данъчният е в ареста. Прибрани са още двама мъже, присъствали на „сделката“ – доверен човек на корумпирания и здравеняк, изпълнявал ролята на бодигард.

Разкриването на подкупа нямаше да стане без съдействието на потърпевшия, каза шефката на НАП Мария Мургина вчера. Тя разказа, че Александър Ангелов e бил на най-ниското ниво в данъчната йерархия. Уволнението му ще е най-малкото наказание за него, отсече Мургина.

Дирекция „Инспекторат и контрол по сигурността“ в НАП провежда вътрешно разследване по случая. Ще бъдат прегледани всички случаи от последната една година, които дават повод за подозрения за корупция.

Срещу Ангелов вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за подкуп и изнудване. Рекетът е за данъците на Захариев като физическо лице, а не за налози на „Кремиковци“, обясни МВР.

До две седмици прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт срещу Ангелов. Наблюдаващ прокурор по случая е Станимир Димитров от Софийската градска прокуратура.

Компанията на Захариев „Финметалс“, която бе мажоритарен собственик на „Кремиковци“, бе купена в края на миналата година от индийската компания „Глобал стийл“ на Прамот Митал, брат на стоманения магнат Лакшми Митал.

На 29 юни Валентин Захариев бе обявен от Националната агенция за приходите за данъкоплатец на годината като физическо лице.

Божидар Димитров

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *