Близо 1 млрд. лв. са загубите от лоши концесии

В България има тотален нормативен хаос по отношения на концесиите, което е довело до пропуснати ползи за близо 1 млрд. лв. Това показва проучване на Центъра за противодействие на корупцията (БОРКОР). Органът е направил анализ на законите за концесиите, за подземните богатства и за устройството на черноморското крайбрежие, както и на договори, по които вече са открити нередности. „Няма единен подход към обектите на концесия, за което е виновна липсата на законодателство, както и на норми за осъществяването на контрол“, коментира директорът на БОРКОР Бойко Великов.

Загубите се дължат най-вече на пропуски в нормативната уредба и липсата на капацитет на министерствата и общините да контролират концесионерите. Като пример Великов даде факта, че съществува законодателна възможност собствениците на приватизирани дружества да придобият без търг и конкурс концесии, които са пряко свързани с дейността им. По този начин са предоставени 400-500 находища на подземни богатства. Тук влизат Медет, Челопеч, Елаците, плажната ивица към комплексите „Русалка“, „Елените“, „Дюните“, както и част от къмпингите по Южното Черноморие. За част от тях са сключени концесионни договори през годините, но все още съществуват неуредени контракти, което води до загуби, са отбелязали в проучването си от БОРКОР. В самия Закон за концесиите и правилника за прилагането му пък дори липсва правна регламентация за начина и принципите на изчисляване на срока на концесията и определянето на компенсацията. В момента има и 67 концесии за добив по право, които не плащат възнаграждение.

В Закона за устройство на черноморското крайбрежие липсва задължението да се поддържа публичен регистър от регионалното министерство за отдадените на концесия плажове. Това според доклада на БОРКОР означава липса на публичност и прозрачност. Пропуски са открити и в Закона за водите. Липсва методика, по която да бъде определено концесионното плащане. В страницата на Министерството на околната среда и водите се води регистър само за концесиите на води, изключителна държавна собственост, но не и за останалите минерални води.

В доклада се посочва още, че няма единна и координирана политика в областта на концесионирането. Липсва централен държавен орган, който да носи отговорност за даването на концесия на национално значими обекти. Затова БОРКОР предлага да бъде създадена такъв към Министерския съвет. Засега обаче не е ясно какъв ще е резултатът от проучването на центъра. Той няма законодателна инициатива, което означава, че единствено правителството може да реши да се съобрази ли с доклада на БОРКОР, или не.

––-НА МУШКА

Следващият проект, с който се е заел БОРКОР, е оперативна програма „Конкурентоспособност“. По неофициална информация от центъра са засекли проект, по който са платени близо 2 млн. лв., но нищо не е направено. БОРКОР ще се занимава и с лекарствената политика и намаляването на корупцията, както и с фотоволтаиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *