Близо 600 хил. возила у нас са без „Гражданска отговорност“

Европейската комисия май ще доживее и такова чудо – да връща контрола по границата ни заради поето, но неизпълнено от нас обещание. По последни данни обхватът по задължителната застраховка е 81,07%, съобщи за Иншурънс БГ Емил Атанасов, ръководещ управление „Застрахователен надзор “ в Комисията за финансов надзор. При около 3,1 млн. регистрирани в България коли това означава, че над 586 хил. возила с българска регистрация се движат, без да имат действаща полица „Гражданска отговорност“. В същото време данните към средата на юни сочат, че спрени от движение коли са малко над 44 хиляди, а МПС-та с действащи полици по „Гражданска отговорност“ – 2 445 140. Активните МПС-та към същия период, според МВР, обаче са били 3 033 319. Да не говорим, че по нашите пътища още има и коли със стари регистрационни номера.
Досега Европейската комисия не е налагала ефективни санкции заради невъзможност да се поддържа обхват по „Гражданска отговорност“, затова не можем да предвидим какви могат да бъдат санкциите срещу нас. Задълженията ни са ясни – трябва да имаме обхват поне 90 на сто. Фактите обаче говорят друго – такъв обхват бе регистриран непосредствено след пререгистрирането на автомобилите у нас през 2007-ма. Оттогава досега все се мъчим да не надвишаваме заветните 10% нередовни водачи и все не можем да ги ограничим.
Цифрите сочат, че към 30 декември 2007 г. обхватът е бил 93,94%, а към 4 януари 2009 г. – 73,71%. През следващите месеци на настоящата година той е съответно: 1 февруари – 76,51%, 1 март – 76,71%, 5 април -78,24%, 10 май-79,49%, 7 юни-80,75%.
Лидери по продажби на „Гражданска отговорност“ са: Лев Инс (23% от пазара), ДЗИ (16% от пазара), Български имоти и Булстрад (общо двете компании на Виена Иншурънс Груп държат 23%).
От Пътна полиция съобщиха за Иншурънс БГ, че само за полугодието заради управление на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“ са издадени 6644 наказателни постановления на физически лица и 61 – на юридически. Издадени са и 5837 наказателни постановления в случаи, когато има поставен валиден стикер на автомобила, но не може да представи документ за сключена застраховка.
Какви може да са санкциите срещу нас?
Възможни са няколко варианта. Единият от тях е Европа да върне граничния контрол за наличие на сключена застраховка. Не е изключено българското бюро „Зелена карта“ да бъде поставено на особен режим, включително да бъдат поискани финансови гаранции от България. Освен това може да бъдат утежнени значително условията по презастрахователния договор на Гаранционния фонд, предупреди Атанасов.
Коя от евентуалните санкции може да бъде приложена, е въпрос на време да разберем, ако отговорните институции не вземат радикални и бързи мерки.
Причините за липсата на „Гражданска отговорност“ са предъвквани многократно – липсата на действаща информационна мрежа между КФН, МВР, ГФ и Министерство на транспорта позволява на бг-шофьорите да мишкуват и да заобикалят закона. Липсата на ефективен механизъм за контрол по пътищата на нередовните водачи, както и разсроченото плащане на полици завършват картината на беззаконието.
Обикновено това са шофьори от малките градове и села в България или от крайните квартали на големите градове. От години у нас съществува практика в някои региони преди кампании за събиране на реколта (гъби, плодове, охлюви) да се изкупуват масово стари коли без номера, без застраховки, за да може стоката да се прекарва да съответните пунктове. Вероятно и за да се пресече тази порочна практика, новите управляващи от вътрешното министерство се заканиха пътна полиция вече да влезе и в малките села и градове у нас.
„В момента с парите на редовните застраховани водачи покриваме действието на едни престъпници на пътя, които нямат застраховка, но карат колите си“, жалва се пред Иншурънс БГ генералният секретар на Гаранционния фонд (ГФ) Николай Сотиров. Той потвърди, че има рязко увеличение на броя и размера на предявените претенции за изплащане на застрахователни обезщетения за периода януари-юли т.г. Вече няма претенции под няколкостотин лева, като има заведени искове и за милиони. Общо за шестмесечието фондът е платил обезщетения за общо над 2,5 млн.лв.
Членството на България в ЕС отвори границите както за българите навън, така и за чужденците у нас. Което означава, че ако нередовният водач блъсне чужденец, Гаранционният фонд ще плаща според лимитите на отговорност на страната, откъдето е пострадалият гражданин. Има европейски държави, в които лимитите на отговорност нямат таван. Така потенциалните камикадзета без застраховка създават изключително опасна ситуация. Ако теоретично за една година се случат десетина такива катастрофи, платежоспособността на Гаранционния фонд може да бъде заплашена сериозно. За шестмесечието събраните в ГФ средства са 55, 221 млн. лв. (при изискване за минимум от 10 млн. евро).
От миналата есен досега Гаранционният фонд е изпратил над 400 хил. писма на водачи, за които не се знае имат ли застраховки, или не. След обработване на върнатата информация се оказва, че 112 хиляди няма как да докажат, че имат полица. „Тези хора са подадени на КАТ за незабавно спиране от движение и налагане на санкции“, каза Сотиров. Той бе категоричен, че действащата в момента санкционираща система не дисциплинира виновните водачи.
В страните от Европа, ако водач управлява автомобил без „Гражданска отговорност“, контролните органи свалят регистрационните табели, колата се закарва на паркинг и собственикът и заплаща застраховката и глобата, че е хванат да управлява без нея, както и разходите за закарването на колата до паркинга и престоя там.
„В другите страни членки на ЕС регистрационните номера са категорично доказателство за наличие на „Гражданска отговорност. Има ли табели – има и застраховка. Затова и процедурата по снемането на табелите е строга и се прилага без изключения“, посочи Сотиров.
В българския Закон за движение по пътищата обаче няма разпоредба, която да регламентира и позволява свалянето на регистрационни табели на МПС без сключена или с изтекла задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, обявиха от Пътна полиция.
Разпоредбата на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането регламентират само съставяне на акт за установявено административно нарушение и спиране от движение на МПС-то до сключването на застраховката. Наказателното постановление се издава в района, където е установено нарушението, но досега никой не е виждал кола без „Гражданска“, зарязана на пътя. Спирането от движение означава отнемане на документите за регистрация. На шофьора се издава акт и се дава кръгъл знак, позволяващ определено време за движение (което е по усмотрение на контрольора) при редица условия. Обикновено се дава за 2-3 дни, през които застраховката трябва да бъде сключена.
Тази „мека“ санкция трябва да се „втвърди“, за да има назидателен и възпитателен ефект, категорични са от Гаранционния фонд.
В момента действащата у нас законова и подзаконова разпоредба регламентира при липса на „Гражданска отговорност“ глоба до 600 лв. (при повторно нарушение 2000 лв.) за физическо и до 5000 лв. (при повторно нарушение 10 000лв.) за юридическо лице.
Ако шофьор не носи със себе си документ за сключената застраховка, но колата има валиден стикер, глобата е 10 лв. Ако няма стикер и контролен талон от знака на Гаранционния фонд, санкцията е 50 лева.
Предстои работната група, в която участват представители на КФН, МВР, МС, ГФ, Министерство на транспорта, да проведе поредната си среща за обсъждане как да повиши изискванията към нередовните шофьори, обяви шефът на застрахователния надзор Емил Атанасов.
Всички експерти обаче са категорични: няма ли политическа воля за нови нормативни документи, както и за спазване на закона и поднормативните актове, нищо няма да се промени.
В другите страни-членки на ЕС по категоричен начин се прилагат практики за снемане на регистрационните номера при липса на „Гражданска отговорност“.
И у нас има няколко опции за полезни ходове. Една от тях е при установяване на липса на „Гражданска отговорност“ катаджията да вземе талона на возилото и шофьорска книжка на водача, а колата да бъде извозена чрез Пътна помощ до най-близкия обществен паркинг. Виновният се прибира както може без кола, а след плащане на задължителната застраховка, отива да си вземе колата от паркинга, като плаща глобата за това, че е карал без застраховка, както и таксата на „Пътна помощ“ за превоза, както и на паркинга за домуването. Ако е имал полица, но не е била в него, процедурата е същата.
По-тежки наказателни варианти са съд по бързата процедура или конфискация на автомобила.
Какъв вариант ще измисли работната група, предстои да видим. Ако има политическа воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *