БНБ навърши 138 години

На 25 януари 1879 г. руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава устава на Българската народна банка. С този акт са положени основите на държавната институция, която вече 138 години изпълнява ключова роля в банковата и паричната система на България. Това посочват в съобщение от пресцентъра на БНБ.

Заедно с българската парична единица – лева, Българската народна банка е един от символите на националния ни суверенитет.

Рождената дата на БНБ е особено забележителна с това, че предхожда във времето такива основополагащи за възраждането на българската държавност събития като свикването на Учредителното събрание за изработване и приемане на основния закон – Конституцията, свикването на Първото Велико народно събрание за избор на държавен глава, свикването на Първото Обикновено народно събрание и съставянето на първото правителство, пише novini.bg. Утвърждаването на устава е последвано от назначаването на първия управител на БНБ на 4 април, официално откриване на банката на 23 май и извършване на първата банкова операция на 6 юни 1879 г.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *