Бобева: Ще стимулираме инвестициите чрез евросредства

Средства от оперативните програми на ЕС ще бъдат използвани за обезпечаване на стимулите за инвестиции. Това гласи една от готвените промени в Закона за насърчаване на инвестициите, заяви вицепремиерът с ресор икономическо развитие Даниела Бобева, предаде БНР.

„Изцяло променяме стратегията и от акцента раздаване на пари на огромните инвеститори концентрираме стимулите към малките и средните предприятия“, заяви тя. През последните години инвестициите в преобладаващата си част са свързани с разширяване на производствата и няма напълно нови вложения. За да бъдат насърчавани новите инвестиции, Бобева посочи, че се работи за допълнителни стимули в рамките на Закона за насърчаване на инвестициите.

„Едно от новите неща, които ще внесем в МС с този закон, е свързване на ресурсите от оперативните програми, с които ще могат да бъдат финансово обезпечени стимулите за насърчаване на инвестициите“, каза Бобева. „Ще има възможност и да се покрива лихвата, тоест да се дават безлихвени кредити, най-вече за проекти в иновациите“, допълни тя. На въпрос какви ще са резултатите от тези мерки, Бобева заяви, че страната ни ще стане по-привлекателна за малкия и средния бизнес.

Преди седмица стана ясно, че се предвижда и друга промяна – предвидените според Закона за насърчаване на инвестициите 10% държавна помощ на инвестиционни проекти над 100 млн. лв. ще бъдат премахнати. Според Бобева в това отношение законът лъже вложителите, тъй като държавата не може да си позволи да дава подобни суми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *