Божков: Никой не е доказал, че големият търговски дефицит ще доведе икономиката до срив

Експертите от Центърът за икономическо развитие днес представиха традиционния си тримесечен доклад „Икономиката на България“, с предварителни данни за състоянието на икономиката на България през 2007 година. Освен развитието на страната за миналата година, бяха представени и прогнозите на експертитет за настоящата 2008 година.

Данните показват известно забавяне на темпа на икономически растеж, но това се дължи най-вече на състоянието на аграрния сектор, обясни Георги Прохаски, съпредседател на ЦИР. Като цяло експертите очакват ръст на икономиката за цялата 2007 година в размер на 5,5%, спрямо 6,1 на сто година по-рано.

През 2008 година обаче темпът ще се увеличи до минимум 6%, като причината за тези положителни нагласи е развитието на промишлеността. Данните за 2007 година показват ускорение на този сектор на икономиката до 9%. През 2006 година ръстът беше 6,5 на сто. Освен това факторите, които повлияха на икономиката ни през тази година трудно ще се повторят и през 2008 година, подчерта още г-н Прохаски. През годината ще проявят и ефектите от навлизането на средствата от еврофондовете в икономиката. Очаква се и подобрение в сектора на селското стопанство.

Това, което тревожи повечето анализатори, е дефицитът по текущата сметка. Размерът му през 2007 година ще достигне до 20% от БВП. Прогнозите обаче са, че това състояние ще се промени – през следващите няколко години вече трябва да се проявят резултатите от инвестициите в българската икономика и това да се усети и в търговския баланс.

„Никой не е доказал, че големият дефицит по текущата сметка е пагубен за икономиката“, заяви Александър Божков, съпредседател на ЦИР. Българската икономика не се е сринала от голямата разлика между вноса и износа. Проблемът на българската икономика е, че досега изнасяме само „ток и ламарина”. Внасяме ресурси и с много ниска добавена стойност ги изнасяме отново. „Така не ни чака бързо забогатяване”, допълни Божков.

Анализ на структурата на вноса показва увеличение на инвестиционните стоки, обясни още Георги Прохаски. Това е положително за икономиката ни и вероятно през 2009 – 2010 година ще даде тласък на износа.

Дефицитът по текущата сметка освен това се покрива от размера на преките чуждестранни инвестиции. През миналата година те ще достигнат до 5,5 млрд. евро, очакват експертите от ЦИР. Вероятно този ръст ще се запази и през 2008 година и инвестициите в страната ще достигнат до 6 млрд. евро. Финансовата криза, която се наблюдава в световен мащаб вероятно няма да имат голямо отражение на икономиката на България, заяви Георги Прохаски. До скоро смятахме, че икономиката на страната се развива относително самостоятелно, проблемите на БФБ- София обаче показаха, че разколебаването на инвеститорите в световен мащаб се отразява и у нас. Все пак, това едва ли продължи да оказва влияние върху българския бизнес и през 2008 година.

През 2007 година нивото на инфлацията се оказа един от проблемите, който разтревожи експертите. Натрупаната инфлация достигна до 12,5%, средногодишната инфлация е около 9%. Нивото на инфлацията обаче ще се понижи до около 6% към края на 2008 година, коментира Георги Прохаски. Върху цените влияят няколко фактора – увеличените акцизи на някои стоки и по-високите цени на природния газ. Също така се наблюдава и увеличен натиск от страна на производители за изравняване на цените в България около нивото на тези в ЕС.

Специално внимание експертите на ЦИР са обърнали на производителността на труда. Икономиката е поставена пред проблема на ниската производителност, но съчетана с липсата на работна ръка. Това неминуемо води до естествения процес на увеличаване на работната заплата. За да осигури допълнителните средства, бизнесът трябва да се преструктурира и модернизира. А това от своя страна ще повиши производителността. Проблемът обаче, че компаниите трябва да направят тези промени бързо, за да не отпаднат. „И те трябва да се справят сами”, допълни Александър Божков. Няма държавна политика за преодоляване на липсата на работна сила. Той посочи само един пример – в Ямбол има химически техникум. „За нуждите на кое предприятие произвежда кадри този техникум?!”.

Помолен да коментира решенията на управляващата коалиция, взети по време на заседанието в Хисаря, Александър Божков заяви, че правителството избягва да прави резки промени. „И това е разбираемо, година преди изборите”. Всяка промяна води до негативни нагласи у избирателите. Като пример той посочи едно от решенията 1/3 от осигурителната тежест да се поеме със средства от държавния бюджет. Това ще позволи натрупването на излишък в бюджета на НОИ. Резултатът от това решение обаче ще бъде увеличаването на пенсиите, месеци преди изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *