Брентът поскъпна над 50 долара за пръв път от шест месеца

Катализатор на подема бяха новините за понижение в резервите на САЩ

Петролът сорт Брент поскъпна над 50 долара за барел за пръв път от над шест месеца, след като резервите в САЩ се понижиха с 4,2 милиона барела през седмицата до 20 май, съобщи Bloomberg.

Данните бяха обявени в сряда следобед от правителствената Администрация за енергийна информация, като предния ден Американският петролен институт съобщи за понижение от 5,1 милиона барела.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,69% до 49,90 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,78% до 50,13 долара за барел към 9:50 часа българско време.

В Нигерия добивът на петрол е на 20-годишно дъно, а Венецуела изпитва сериозни затруднения да поддържа продукцията заради режима на тока. В Канада производителите започват да възстановяват добива след смущенията заради горските пожари.

Брентът поскъпна с около 80% от февруари, когато достигна най-ниското си ниво от 2003 г. насам, заради сигналите, че глобалното свръхпредлагане започва да се понижава.

Следващата седмица, на 2 юни, ще се проведе среща на ОПЕК на министерско ниво, а на предварителните разговори не се е обсъждало замразяване на добива. Затова по всяка вероятност картелът ще се придържа към досегашната си стратегия за защита на пазарния си дял.

Добивът в САЩ се понижава 11-а поредна седмица до 8,77 милиона барела дневно, което е най-ниското ниво от септември 2014 г. Резервите в хранилището Кушинг, Оклахома, което се счита за разпределителен център на WTI, се понижават с 649 хил. барела през седмицата до 20 май.

Други събития, които може да повлияят петролния пазар, включват решението на Royal Dutch Shell да съкрати 2 200 работни места като част от усилията да се приспособи към новите условия.

Френските власти заявиха, че са подготвени за седмици наред стачки, които започнаха в рафинериите, а от днес включват и атомните електроцентрали. Служителите протестират срещу планираните реформи на трудовия пазар.

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *