Британската HSBC влиза в ролята на застраховател

Водещата британска банка HSBC взе решение като жест на добра воля да компенсира на клиентите си загубите, нанесени от изригването на вулкана в Исландия в средата на месеца.
Изригването на исландският вулкан Ейяфятлайокудъл беше съпроводено с отделянето на огромен облак пепел, заради което почти за седмица бяха преустановени хиляди полети. В резултат на това милиони хора се оказаха блокирани, което доведе до редица непредвидени разходи.
„HSBC е наясно, че изригване на вулкани не се покрива от туристически полици в конкретния случай банката ще влезе в ролята на застраховател и ще разгледа претенции по настъпване на застрахователно събитие на своите клиенти, които пострадаха от отмяната на полети“, се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от британските медии.
При това от компанията призовават клиентите си първо да се опитат да получат компенсации от авиокомпаниите и туроператорите и едва след това да се обърнат към нея за обезщетение.
Сред мерките,у които банката готви е пълното обезщетяване за комисионните, които са начислени от теглени от банкомати средства в периода 15 – 26 април, както и анулиране на начислените лихви по забавяне на овърдрафти. Туристи, които са обменяли паунди срещу чужда валута, но заради затвореното небе не са излетели от Обединеното кралство ще могат да върнат закупената валута без да губят нищо от курсовите разлики.
„Транспортният колапс заради вулканичната пепел стана безпрецедентно събитие за туристите. Не всички застраховки са еднакви, но ние в HSBC смятаме, че е редно да застанем зад нашите клиенти в тази ситуация“, е заявил шефът на британското подразделение на HSBC Пол Търстън.
По-рано подобни стъпки предприеха и други британски банки катоBarclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *