Британският бизнес желае да остане в ЕС, но при нови условия

Британският бизнес желае отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да бъдат преразгледани, но кралството да остане в съюза, показва проучване на Британската търговска камара (British Chambers of Commerce), съобщава BBC.

60% от 3 200-те запитани фирми смятат, че предоставянето на повече правомощия на властите на Острова ще помогне на британската икономика. Повечето компании желаят кралството да остане в ЕС, като посочват, че напускането на съюза ще влоши перспективите пред бизнеса им.

Новият председател на Европейския съвет–полският министър-председател Доналд Туск, обеща да работи за постигането на съгласие с Великобритания относно реформите в ЕС.

„Никой разумен човек не може да си представи ЕС без Великобритания. Аз лично не мога. Говорих за това с Дейвид Камерън. Той изложи много предложения за реформи и съм сигурен, че с правилен подбор на участниците в преговорите можем да постигнем съгласие“, каза Туск.

„Ще се стремим към премахването на някои ограничения, като тези върху свободното придвижване на работниците например“, посочи той.

Тримесечното проучване на BCC предлага 5 варианта за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС:

– Пълно оттегляне от ЕС
– Оттегляне от съюза, последвано от търговско споразумение
– Оставане в рамките на ЕС и предоставяне на специфични правомощия на британската власт
– Оставане в ЕС и по-нататъшна интеграция с останалите членове на общността
– Оставане в ЕС без промяна на текущите отношения

Участващите в проучването са помолени да дадат оценка за последствията от всеки един от вариантите върху перспективите пред британските бизнес и икономика.

Проучването посочва, че британските компании желаят отношенията между Великобритания и ЕС да бъдат предоговорени, като перспективите пред бизнеса и икономиката ще бъдат значително подобрени, ако бъдат предприети реформи в ЕС, отбеляза генералният директор на BCC Джон Лонгуърт.

„Ако ЕС не е отдаден на това да служи на интересите на всички свои членове, той ще продължи да губи легитимност“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *