БСК създаде свой институт за външна търговия

Българската стопанска камара (БСК), обяви на 24 март учредяването на Български институт за външна търговия (БИВТ), зад който стоят камарата, стопански субекти и експерти по въпросите на външнотърговското сътрудничество от Финландия.
Цел на новата структура, която ще бъде изцяло подпомагана с информационни и други ресурси на стопанската камара, е да подпомогне фирмите износителки в България да намерят най-верния и точен подход при навлизането на чуждестранни пазари, каза Божидар Данев, председател на БСК.
Камарата е изключително загрижена за непрекъснато и рязко влошаващия се външнотърговски баланс на страната ни, както и за неблагоприятната структура на българския износ, каза Данев.
Основната цел на БИВТ е да помогне за развитието на конкурентоспособността на българската икономика, увеличавайки експортния капацитет на българските фирми чрез развитие на техните познания и умения за участие в международната търговия, обяви Жечко Димитров, управител на института.
По думите му, две са основните направления, в които БИВТ ще работи. Едното е обучението на кадри на фирмите, които в поредица от семинари ще се запознаят с възможностите и трудностите, които се срещат на конкретни пазари – държави и региони. Те ще дискутират и изработват, заедно с обучаваните, стратегии за излизане на външни пазари, маркетинг подходи, както и параметри на съответните пазари.
Първите семинари ще бъдат посветени на две от държавите, с които България има отрицателно търговско салдо и изключително неблагоприятна структура на износа и вноса, а именно Германия и Русия, каза Димитров.
Според Божидар Данев, България внася от Германия предимно машини и съоръжения, които са необходими за развитието на икономиката на страната ни и за това тя да не изостава от технологичните новости. В същото време, българският износ за Германияе направо символичен. И тъй като има интерес от страна на германски фирми да си сътрудничат с българския бизнес и да внасят български стоки, БИВТ ще се погрижи, заедно с БСК, да даде необходимите напътствия и да подпомогне контактите в търговската сфера.
Що се отнася до Русия, една икономика, като нашата, не може да си позволи да продължи да поддържа и дори увеличава огромния дефицит в търговията с Русия, с която задълго ще бъдем обвързани като източник на суровини и горива, каза Данев. Така че, най-важната стъпка, според него, ще е да се намерят пазарните ниши и сериозните български производители, които по-смело и в по-широк мащаб да навлязат на руския пазар.
Според националната статистика, фирмите износители в България са около 13 000. Ако, използвайки знанията и уменията, получени в сътрудничество с БИВТ, всяка една от тях намери допълнителни пазари и клиенти и реализира зад граница допълнително продукция за 100 хил. лева на година, то общият ефект би бил 1,3 млрд. лева. Пари, които са доход за фирмата износител, по-добри заплати за нейните служители и повече приходи от данъци за държавата. Ефектът се умножава допълнително, ако дори малка част от фирмите, които нямат външнотърговска дейност, намерят с помощта на БИВТ излаз към клиенти и пазари в чужбина, смятат от БСК.
Второто най-важно направление в дейността на института ще бъде да дава бизнес консултации за подпомагане на излизането на фирмите на конкретен международен пазар, каза Димитров.
Основната дейност на БИВТ е обучение на мениджъри и фирми в областта на външната търговия. Успешно завършилите цялата програма на БИВТ ще получат удостоверение за „Експерт по външна търговия“. За целта трябва да се преминат седемте основни курса на БИВТ, плюс курсовете за бизнес с Русия, САЩ, две страни от Европейския съюз (по избор) и 24 учебни часа езиков курс. БИВТ има намерението да се лицензира като Център за професионално обучение при Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и да си сътрудничи със сродни чуждестранни институти за взаимно признаване на издаваните сертификати за квалификация.
БИВТ предлага на българските фирми и своята специална експортна програма „Летящ старт към вашите международни продажби“, която включва специализирани услуги, покриващи широк спектър от дейности: от организация на бизнес командировки и участие в панаири и изложения до представителски услуги в страните, в които БИВТ има партньори. Към момента БИВТ предлага програмата за два важни за България пазара – Германия и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *