„Бул инс“ е платила 53% от премиите си за обезщетения

53,01% от брутните премии на „Бул инс“ за първото полугодие на 2009 г. са отишли за изплащане на обезщетения. Компанията се нарежда на 6-то място по премиен приход за периода, но е изплатила най-голяма част него сред първите 6 на пазара за обезщетения, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Лидерът по премии – „Булстрад“ е изплатил щети на стойност 40,72% от премийния си приход, втората – ДЗИ – 50,5%, а третата – „Лев инс“ – 30,8%.
По застраховката „Автокаско“, която формира 42% от приходите в общото застраховане, най-много обезщетения е платила „Алианц България“ – 89% от приходите си по застраховката. „Бул инс“ е втора с 58%, следвана от „Булстрад“ и ДЗИ с по 56%.
„Данните категорично опровергават някои слухове, които се носят в гилдията – че „Бул инс“ не плаща“, коментира генералният директор на компанията Петрозар Петков. Той потвърди, че в началото на тази година – през месеците февруари и март, „Бул инс“ е била спряла разплащането с няколко сервиза заради установени надписвания на стойностите на извършените ремонти. „Става въпрос не за 10% или 20%, а за 100% надписване“, посочи Петков. След проведени преговори със сервизите плащанията са възобновени, „но сега гледаме всичко през иглени уши“, каза още Петков. По думите му обаче проблемът е породил неверни слухове в бранша и е довел до отлив на клиенти.
„Бул инс“ е едно от дружествата, което е на печалба по „Гражданска отговорност“, твърди още генералният директор. За полугодието тя е около 2,5-3 млн. лв. Щетимостта (платени плюс висящи щети) за периода е 7,99%. За 2008 г. показателят е бил 46,91%.
Финансовата и икономическа криза се отразява значително на компанията, чийто портфейл е почти изцяло автомобилен (82% от премиите за полугодието са от „Каско“ и 12% – от „Гражданска отговорност“). Тази година държим не повече от 10% от застраховките на новите автомобили при нормално около 20%, казва още Петков. Общият брой на сключените полици по Каско за полугодието обаче се е увеличил с 12-14%, но същевременно инкасираната премия е по-малка заради намалението на премийните ставки и намаляването на застрахована сума заради ежегодното остаряване на автомобилния парк.
Полиците по „Гражданска отговорност“ за полугодието са 34 891. За цялата 2008 г. те са били 103 999, а за 2007 г. – 144 000. „Нямаме афинитет към „Гражданска отговорност“ – тя все повече и повече ще се товари с щети, които идват отвън, и премийният приход, който акумулираме в България, ще бъде все по-недостатъчен за покриване на тези щети. Този бизнес няма да е атрактивен, докато цените не се изравнят поне с тези на страните от Централна Европа“, категоричен е мениджърът. Тенденцията на компанията е да намалява все повече „Гражданска отговорност“ и да разширява другите класове застраховки.
Очакванията ми са, че до края на годината пазарът ще слиза още надолу, коментира още Петрозар Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *