БФБ: Констатирахме нередност на търговската система

Във връзка с въвеждането в експлоатацията на последната версия на търговската система с интегриран външен гейт към нея (BSE Online) беше констатирана нередност при работата в сървър-частта на търговската система, съобщават от БФБ-София.

При липса на поръчка за продажба на дадена ценна книга, системата рекурсивно обхожда всички поръчки за покупка при добавяне на нова поръчка за покупка. Това предизвиква забавяне в системата. Такова събитие възникна на 30 януари 2006 г. в първия ден за търговия на Евроинс АД. Тогава от борсата са били принудени да спрат търговската сесия.

Проблемът, възникнал в COBOS, е пряко свързан с този в търговската система. Следва да се отбележи обаче, че при появяване на поръчка за продажба, рекурсивното обхождане на поръчките за покупка престава. Поради тази причина бяхме принудени да въведем служебно, от администратор на търговската система, поръчка за продажба на много висока цена, която не е реално изпълнима, обясниха от БФБ.

При тестовете, направени на предишната версия система, такъв проблем не съществува. Проблемът е възникнал след последната промяна на РТС системата. Изпратено е искане до техническия център на РТС в Москва с молба за анализиране на възникналия проблем и за отстраняването му в най-кратки срокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *