Бъдещето на банковата система на Германия е свързано с лошите банки

По всичко изглежда, че банковата система на Германия ще се нареди сред най-засегнатите от световната финансова криза. Това е странно, имайки предвид репутацията на местните финансови компании, които не се славят с безразборно кредитиране или агресивни инвестиции в деривативни инструменти. Точно от това пострадаха финансовите сектори на страните, където се зароди ипотечната криза, пише The Economist.
Въпреки това немското правителство възнамерява да създаде т.н. лоша банка, която да поеме неликвидните активи на търговските банки. Немската финансова система изпадна в затруднено положение, след като силният бум на износа през последните години доведе до наплив на капитал в страната. Немалка част от тези средства са били инвестирани в американски финансови инструменти, които в момента са неликвидни.
Това означава, че много от немските банки имат в своите баланси т.н. токсични активи, чиято пазарна цена е нула или много по-ниска от счетоводната стойност, защото са трудно продаваеми или непродаваеми в момента.
През май коалиционното правителство на Ангела Меркел изготви законопроект, който предвижда създаването на няколко лоши банки. Тази схема ще позволи на търговските банки да прехвърлят най-неликвидните си активи на лошите банки за период от 20 години. Първоначално законотворците искаха схемата да бъде задължителна за всички банки, но впоследствие решиха, че е по-добре участието да бъде на доброволен принцип.
Министерството на финансите смята, че търговските банки в Германия, които наброяват 441 към края на март, притежават токсични активи за около 200 млрд. евро. Те ще могат да ги прехвърлят на лошите банки и да получат в замяна облигации, гарантирани от правителството, които ще покриват 90% от счетоводната стойност на неликвидните активи.
След 20 години банките ще трябва да се изплатят и да покрият всички загуби, които лошите банки са понесли във връзка с държането на токсичните активи. Законопроектът предвижда, че, докато банките не се изплатят изцяло на правителството след края на този 20-годишен период, няма да имат право да изплащат дивидент на своите акционери.
Правителството се надява законопроектът да бъде одобрен от парламента в началото на този месец. Необходимо е да се действа бързо предвид опасността просрочените заеми да се увеличат рязко през втората половина на годината. Това ще затрудни още повече положението на и без това крехката финансова система на страната.
През октомври миналата година немското правителство създаде Специален фонд за стабилизация на финансовите пазари, или т.н. SoFFin. Фондът почти успя да национализира най-голямата ипотечна банка в страната Hypo Real Estate през миналия месец, след като придоби 47% от нейния капитал. Банката успя да избегне фалит единствено благодарение на финансовата помощ от правителството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *