Българинът няма кредитна култура

В проведеното от агенция „Прагматика“ маркетингово изследване през месец април тази година, над 60% от анкетираните заявяват, че не познават различните форми на кредит, както и условията по тях.

Около половината от запитаните над 800 българи не използват никаква форма на кредитиране, а близо 39% не демонстрират такива намерения за следващите 1-2 години.

Тази статистика сочи, че като цяло българинът не познава различните форми на кредитиране, както и значението на някои основни параметри по потребителските кредити като ГПР, такси и комисионни и др.

Един от акцентите на състоялата се вчера пресконференцията по повод старта на образователна кампания за повишаване на кредитната култура на потребителите, беше значимостта на годишния процента на разходите по кредита (ГПР) за всички потенциалните клиенти.

Тревожно е, че за преобладаващата част от кредитополучателите ключов момент при вземането на решение за кредит е размера на вноската, а не годишния процент на разходите (ГПР), уточни главният изпълнителен директор на „Джет Файненс“ – Иван Христанов.

Освен това, препоръча клиентите задължително да се информират какво влиза и какво не влиза в годишния процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити, като в подкрепа на кредитната индустрия допълни, че няма модерна кредитна институция в България, която да не обявява ГПР.

Друг важен момент, на който се отдава твърде малко значение са таксите и комисионните, които съпровождат обслужването на кредита и твърде често остават на заден план.

При взимане на решение за теглене на кредит, клиентът задължително трябва да се запознае и с тези допълнителни плащания, препоръча още Христанов. Преди това обаче трябва да е наясно, че таксите и комисионните биват два вида: предсказуеми и непредсказуеми.

Преимущество на първите е, че могат да бъдат изчислени, тъй като са ясно регламентирани в договора и потребителят може да си направи разчет точно колко ще плаща. Такава например е таксата за обслужване на кредита.

Непредсказуемите трудно могат да бъдат предвидени предвид тяхната специфика. Такива например са таксите за банкови преводи, които могат да варират от 0,5 лв. до 4 лв., допълни финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *