Българите в чужбина инвестират около 1 милиард евро годишно в Родината

Българските емигранти всяка година инвестират между 800 милиона и 1 милиард евро обратно в Родината. Почти същата сума се пренася в брой от сънародниците ни при периодичното им връщане в родината, изчислява икономистът Емил Хърсев.

По данни на Българската народна банка, през последните 10 години българите зад граница са инвестирали обратно у нас 6, 24 милиарда евро. Средствата са за подпомагане на близки, роднини и семейства, както и за инвестиции в имоти.

Само за първите три месеца на тази година емигрантите ни са пратили в Родината близо 210 милиона евро. В същото време, преките чуждестранни инвестиции за същия период от време са 88,9 млн. евро.

Числата на статистическия институт обаче дават само относителна представа върху паричните потоци от сънародниците ни в чужбина. На практика се отчитат само средствата, изпратени у нас по банков път и то за суми над 2500 евро. Преводите под този размер, както и средствата, внесени у нас на ръка, не се отчитат от статистиците.

Паричните трансфери на по-квалифицираните ни сънародници зад граница са доста по-значителни от сумите, които обикновените гурбетчии изпращат в родината, коментира пред Дойче Веле проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания при БАН. Според нея, българите, които живеят трайно в чужбина, са основен източник на превежданите в България пари.

Макар да разполагаме с европейска директива и променено вътрешно законодателство, много българи, които заминават да работят навън, се сблъскват с разминавания между договорените и реалните условия на труд. „Заплащането на гурбетчиите е по-ниско в сравнение с това на тамошните работници, съществува и опасност от заетост в сенчестата икономика, особено в строителството и селското стопанство”, коментира Катя Рибарова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

В същото време, наскоро Българската агенция за инвестиции изхарчи над 70 000 евро по оперативната програма „Конкурентоспособност” за срещи с български емигранти в 11 страни в Европа. Целта бе да ги убеди да се завърнат да работят у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *