Българите и тази година са сред най-активните нации онлайн

България за пореден път е сред най-активните нации в онлайн пространството, става ясно от глобалното проучване на Google – Consumer Barometer, в което нашата страна участва за втора поредна година. Данните от Consumer Barometer са представителни, като са събрани чрез две отделни анкети проведени от TNS и обхващат периода от януари до март 2014, а в анкетите са взели участие хора на възраст над 16 години от 47 държави по света. Публикуването в края на октомври проучване позволява сравнителен анализ за това как потребителите в различните държави по света използват интернет, какви са навиците им на използване на разнообразието от устройства, как пазаруват и как консумират онлайн видео.

Именно такъв сравнителен е направилна медийната агенция Пиеро 97, която е съпоставила данните от Google Consumer Barometer за България спрямо спряганите за по-развити пазари – САЩ, Германия, Англия, Китай, Япония и Южна Корея.

Според този анализ, най-често използваното устройство в България все още е компютъра (69% от населението), следван от смартфона (33%) и таблета (15%). От друга страна, тези цифри потвърждават данните за постоянен растеж на притежателите на „умни устройства”. Пиеро 97 обръща внимание, че най-актуалната статистика за притежателите на смартфони сред населението е от месец май 2014г. идваща от проучване на Gemius, според което у нас вече над 40% от населението използва смартфон. Разпределението сред половете е почти еквивалентно, като мъжете имат лек превес в притежанието на „умни устройства”. Анализът по възрасти, съвсем очаквано показва по-широко разпространение на смартфони и таблети сред по-младите потребители, като 64% от хората на възраст под 25 години притежават смартфон (31% от тях имат таблет). Това разбира се не означава, че другите възрастови категории игнорират този тип устройства – до 44 годишна възраст процентите на хората притежаващи такива мобилни джаджи са над средните стойности за страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *