България губи гръцките, румънските и руските туристи

Общото намаление на чуждите туристи в България през май е с 11 на сто като най-голям е спадът сред най-многобройните – румънците и гърците, се вижда от данните за посещенията на чужденци в България, разпространени от Националния статистически институт. Броят на руските туристи, почивали у нас, също се свива, докато на украинците се увеличава, въпреки прогнозита за спад и на този пазар.

Най-много туристи през май в България са дошли от Румъния – 40700 души, но броят им е с 45% по-малък, отколкото през май 2014 г. Присъствието на гърците в българските курорти намалява с 43 на сто до 23200.

Туристите от Русия са били с 28% по-малко или общо 17500.В същото време се увеличава значително броят гости от Германия – със 78% до 25 хил. души. Прираст има и на македонския, сръбския и турския пазар, така че туристите от всяка от тези три държави вече са повече на брой, отколкото руснаците.

НСИ отчита, че през месеца с една четвърт до над 20 хил. души се увеличават туристите от т. нар. останали страни, тоест извън Европа и без да се включват САЩ, Израел, Канада и Япония, които статистиците следят отделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *