България губи €193 млн. по европрограмите?

В края на 2014 г. страната ни е на път да изгуби над 193,76 млн. еврозаради провал в усвояването на европрограмите. Това заяви в Министерски съвет вицепремиерът по управление на евросредствата Илиана Йотова.

В Министерски съвет е готов анализът за управлението на евросредствата, от който става ясно, че усвояването на парите по ОП “Околна среда” (ОПОС) и по ОП “Регионално развитие” (ОПРР) положението е най-трагично.

Само по ОПРР, след спрените плащания от ЕК, има риск от загуба на 90 млн. лв. по две оси.

Основната причина за загубите по тази програма е липсата на сключени договори с изпълнители.

Все пак има шанс да бъдат възстановени плащания по ОПРР. Става дума за 66 договора на стойност 231 млн. лв., които в момента се проверяват от управляващия орган и могат да бъдат усвоени.

По ОПОС, където също са спрени временно плащанията могат да бъдат изгубени около 81,9 млн. евро.

Основната причина за загубата са необработените над 200 искания за плащания. В началото на септември да започнат преговори с ЕС и да се направи опит да се възстановят евросредствата.

По програмата за развитие на селските райони има опасност за загуби между 53 и 93 млн. евро. От данните към 15 август става ясно, чепо програмата трябва да бъдат изплатени около 398 млн. евро до края на годината. Това са парите по нетна цел N+2 и N+3. Това обясни министърът на земеделието Васил Грудев.

По думите му до края на годината остават да бъдат разплатени около 343 млн. евро, но в същото време през последните месеци плащанията са били спрени, тъй като проектите не са били обслужени.

Една от основните причини за това, според него е, че иадминистрацията и бенефициентите нямат достатъчно познания за проектите и това води до посочените загуби.

Грудев коментира и, че възможните загуби по ОП за развитие на сектор Рибарство са в размер на 4 – 5 млн. евро, средства, които са много необходими за сектора.

По ОП „Административет капацитет” можем да загубим над 7 млн. евро. По тази програма има и 18 рискови проекта, които са на обща стойност от 29,1 млн. евро.

По програмата за „Техническа помощ” пък могат да бъдат загубени около 2,7 млн. евро.

Тези средства съответно са натоварили общините допълнително с около 800 млн. лв., както и много фирми,които са изправени пред фалит, ако парите не бъдат усвоени.

По думите на Йотова един от основните проблеми, за да не бъдат изпълнявани както трябва програмите или да има толкова много неправилно проведени обществени поръчки, е липсата на професионализъм сред администрацията, както и недостатъчно познания сред бенефициентите.

В същото време страната ни е сред първите четири в евросъюза, които разчитат на евросредстватаза общите публични инвестиции, а се намираме на 25-то място от 28 държави в ЕС по усвояване на европейските средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *