България – един от най-малките и неактивни пазари на търговски площи в Европа

България е 26-та от 32 държави в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-големите пазари на търговски площи в Европа към края на 2014г.

Що се отнася до строителната активност в сегмента на търговските имоти, страната ни е на опашката в Европа с малко над 26 хил. кв. м и е изпреварена дори от значително по-малките в момента пазари Сърбия и Босна и Херцеговина, показват данните на компанията. В страната ни в момента има само един по-голям проект в процес на реализация – Plaza West в столичния квартал „Люлин“. Останалите площи са в сгради със смесено предназначение и е малко вероятно да повлияят съществено на пазара като цяло, посочват експертите.

Данните показват още, че Русия, въпреки геополитическото напрежение и спада на активността на инвеститорите като цяло заради кризата в Украйна, е изместила Франция и вече е най-големият пазар на търговски площи в Европа с общ запас от 17,7 млн. кв.м. Франция следва със 17,66 млн. кв.м, а трета е Великобритания със 17,1 млн. кв.м.

Топ 10 на най-големите пазари на търговски площи в Европа се допълва от Германия, Италия, Испания, Полша, Турция, Холандия и Норвегия. Най-малкият пазар поне засега е Босна и Херцеговина, следвана от Люксембург, Сърбия, Латвия и Гърция.

Общият запас от търговски площи в Европа е нараснал с 3,3% през 2014 г. до 152,3 млн. кв.м, отчита още компанията. Две трети от тях са концентрирани в Западна Европа, но източните региони на Стария континент изглежда бързо наваксват разликата.

През втората половина на миналата година в Централна и Източна Европа на пазара са излезли 2,2 млн. кв.м нови търговски площи спрямо под 1 млн. кв.м в Западна Европа. Тенденцията се очертава да се задържи през тази и следващата година, тъй като в западните страни преобладават ремонтите и преустройствата на стари търговски центрове, докато в източните темповете на строителство се ускоряват заради разпространението на модерната търговия, експанзията на световните вериги и наплива от инвеститори, търсещи по-висока доходност и качествени активи.

От това се очаква да се облагодетелства целият регион на Централна и Източна Европа, а в по-близко бъдеще – Чехия, която заради стабилната си икономика е новият притегателен център за инвеститорите в имоти в региона след Полша.

Строителната активност в сферата на търговските площи в Европа ще продължи да се доминира от Русия и Турция. В Западна Европа се засилва активността на по-ненаситените пазари, като например Испания.

Молове на изток, молове на запад

В Западна Европа строителната активност се е ускорила през второто полугодие на 2014 г. Строителните компании продължават да се адаптират към потребителското търсене на повече разнообразие и забавления, което е активизирало серия от преустройства на шопинг центрове в установените, зрели пазари.

Общият запас от търговски площи в Западна Европа достига почти 105 млн. кв.м към края на 2014 г. Водещ пазар за региона е Франция, следвана от Великобритания и Германия.

Що се отнася до строителната активност, във фокуса на инвеститорите отново е Франция, като за 2015-2016 г. се очаква на пазара да излязат малко под 1,2 млн. кв.м нови търговски площи. Втората държава с най-активно строителство се очертава да е Италия с почти 650 хил. кв.м, а третата – Великобритания с малко над 317 хил. кв.м.

През втората половина на миналата година най-активната строителна площадка в сферата на търговските площи в Западна Европа е била Германия с нови 294 хил. кв.м, които са излезли на пазара. Втората позиция е за Норвегия с 283 хил. кв.м.

Очаква се през тази година в Западна Европа да бъдат завършени приблизително същите площи като през миналата. Според прогнозата на консултантите строителството ще се ускори през 2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *