България е включена в първия доклад на Русия за човешките права

В документа се привежда мнението на „редица международни и местни правозащитни организации“, според които „ситуацията със спазването на човешките права в България остава неудовлетворителна“.
Конкретно са посочени извадки от доклада на Съвета на ООН за правата на човека от 4 ноември 2010 г., както и оценки на Българския хелзинкски комитет.
В доклада от 90 страници се критикуват и страни от ЕС, Канада и Грузия, но най-дългата част от 20 страници е посветена на САЩ и описва техни нарушения според руското външно министерство.
Москва порицава Съединените щати за състоянието на човешките права, давайки примери като затвора в Гуантанамо и сгрешени смъртни присъди, като посочва, че Вашингтон критикува лицемерно други страни на тема права на човека.
Други обвинения към Америка са, че шпионира личния живот на гражданите си и нарушава правата на американски мюсюлмани в борбата срещу тероризма.
По повод сгрешените смъртни присъди, в доклада се отбелязва, че около 130 души, които са били осъдени на смърт през последните 30 години в САЩ впоследствие са били оневинени, в някои случаи след екзекуцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *