България няма друг избор освен еврото

С подписването на договора за присъединяване към Европейския съюз България е поела ангажимента да стане член на еврозоната. Т.е. от само себе си се разбира, че страната ни рано или късно ще въведе единната валута.

По-същественият проблем, който трябваше да бъде решен от българските власти още с влизането ни в ЕС през 2007 г., е присъединяването към парично-валутния механизъм ERM-2, коментира финансистът проф. Христина Вучева пред БГНЕС.

Този механизъм е задължителна част от процедурите, установени в ЕС за присъединяване към еврозоната. Проблемът с ERM-2 трябваше да бъде решен от Българската народна банка и съответното правителство.

Процедурата изисква написването на писмо веднага след приемането ни. Така постъпиха балтийските страни и наскоро станахме свидетели как последната от тях прие еврото.

В чакалнята България трябва да остане 2 години преди приемането на еврото. Практиката показа, че много страни престояха там много повече, но вече са членове – какъвто е случаят и с балтийските държави.

В тази така наречена чакалня България стои най-вече, за да се подготви. Страните, които са с плаващ валутен курс, а ние не сме сред тях, вкарват своя курс в някакво русло, което вече е подходящо за фиксирания курс. Трябва да поемем пътя към ERM-2. Чакалнята има едно голямо предимство, защото твърдо заявяваме, че ще следваме определена политика, за да влезем в еврозоната. В писмото ще напишем, че ние твърдо ще имаме фиксирания си курс, който имаме сега 1.95583 лева за евро. Това е много важно за финансовата стабилност.

Много често можем да чуем, че съществуват някакви пречки, но такива няма. Няма никакви изисквания. Единственото нещо е ние като държава да отправим официално искане, но такова никой все още не е отправил.

Защо? Отговорът обикновено е: „Нашето място все още не е там“. Друг често срещан шаблонен отговор е: „Това е политическо решение“. Сега, когато министърът на финансите Владислав Горанов вече има някаква нагласа за официално искане, трябва да се направи всичко необходимо за присъединяването към ERM-2, което е началото на влизането в еврозоната.

Няма никаква опасност. Нашето място е в еврозоната – и по договора, и от гледна точка на по-нататъшното ни успешно икономическо развитие.

Но в момента никой няма да ни приеме автоматично. И най-малкото, защото не се намираме в преддверието ERM-2. По същество България се докара до там, че вече не покриваме изискванията за еврозоната. Нямаме вече този облик на финансова стабилност, който имахме.

Страната ни трябва да отговаря на няколко показателя, един от тях е дефицитът да бъде под 3%. През изминалата 2014 г. той надхвърли тази граница.

Формално в еврозоната влизат тези, които са престояли 2 години в чакалнята. Това е задължително. Следователно ако сериозно искаме да говорим за еврозоната, трябва да говорим за ERM-2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *