Българската банка за развитие ще си сътрудничи с Ексимбанка в Китай

Българската банка за развитие ще си партнира с китайската Ексимбанка, стана ясно при посещението на българската делегация в Китай, под ръководството на заместник-икономическия министър Красин Димитров. Двете финансови институции подписаха Споразумение за сътрудничество, което има за цел насърчаване на инвестициите за китайски и български предприятия.

На база тази договореност, ще се привличат китайски инвестиции у нас и ще се работи за осъществяване на бъдещи съвместни проекти в сектори като машиностроене, електроника, земеделие, автомобилостроене хранителна и преработвателна промишленост, обясни Красин Димитров при подписването на споразумението в централата на Ексимбанка.

На срещата бяха обсъдени и начините за участие на България в инвестиционната програмата от $10 млрд., предвидена за държавите в Централна и Източна Европа във формат 16+, както и отделна схема за финансиране на приоритетни проекти за двете държави.
Зам.-министър Красин Димитров представи и форма за финансиране на малки и средни предприятия, като идеята е китайската Ексимбанка, без да начислява печалба, да осигури ресурс на Българската банка за развитие.

„За нас е много важно установяването на сътрудничество с китайската Ексимбанка, за да може не само да финансираме съвместно проекти от взаимен интерес, но и да почерпим от нейния богат опит и практика“, коментира изпълнителният директор на Българска банка за развитие Иван Христов.
Китайската ексимбанка е основана през 1994 г. и е със седалище в Пекин. Тя е собственост на китайското правителство и се ръководи от Държавния съвет. Целта й е подкрепа на търговската дейност, вноса, експорта и чуждестранните инвестиции на Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *