Българският износ през 2013 г. възлиза на 43,6 милиарда лева

Стоки за 43,6 милиарда лева са били изнесени от България през 2013 г. Експортът се е увеличил със 7,2 на сто, спрямо предходната година, сочат окончателнитеданни на Националния статистически институт. През 2012 г. България заемаше 65-място по обем на експорта в света.
Година по-късно, най-голям ръст сенаблюдава при износа през януари – с 23.9 на сто, а най-голямспад през май – с 9.3 на сто, в сравнение със същите месеци на предходната година.
Внесените стоки през 2013 г. са за 50,5 млрд.лв., или с 1,4 на сто повече от 2012 г. Миналата година, в сравнение със съответния месец на 2012-та, най-голям ръст привноса се отчита през септември – с 13,3 на сто, а най-голям спад – през май, когато нивата на импорт падат с 11,1 на сто. Тенденцията вносът помесеци да е по-голям от износа се запазва и през миналата година, като изключение прави единствено август месец.
Външнотърговското салдо през миналата година еотрицателно и е в размер на 7 милиарда лева, което е с 2,2 млрд.лв. по-малко от салдото за предходната година. По цени следелиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос настоки, отрицателното салдо за миналата година е на стойност 4,8 млрд.лева.
Националният статистически институт отчита през миналата година През 2013 г. износът на България за страните от Европейския съюз се увеличава с 9,1 на сто спрямо предходната година, като достига 26,1милиарда лева. Вносът на страната ни от държавите в Евросъюза за миналата година се
е увеличил с 3,1 на сто, в сравнение с 2012 г., като достига обем от 30,2 млрд. лева. Отрицателно е и външнотърговското салдо на България със страните от Европейския съюз. Размерът му е 4,1 млрд. лв. за 2013 г.
Наблюдава се увеличение през миналата година на износа на България за трети страни, отчитат от НСИ. Ръстът е 4,5 на сто, в сравнение с предходната година, и е в размер на 17,4 млрд. лв. Вносът на България от трети страни за миналата година е спаднал с0,9 на сто до 20,4 милиарда лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.
Външнотърговското салдо на България стрети страни е отрицателно и е на стойност 2,9 милиарда лева през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *