Бързите кредити до 400 лева влизат в Закона за потребителския кредит

Бързите кредити до 400 лева ще влязат в Закона за потребителския кредит, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. На въпрос на Дарик дали подкрепя въвеждането на таван на лихвите по бързите заеми, Бобева отговори, че „в банковите среди това не е пазарна мярка“.

Вицепремиерът допълни, че като цяло се работи върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити, защото в момента са много сложни. С влизането на бързите заеми в обхвата на закона, дружествата, които ги предоставят, също ще трябва да стандартизират договорите и да ги приведат според законовите изисквания. Според Бобева промяната вероятно ще затрудни компаниите за бързи заеми.

Това, което управляващите имат намерение да направят, е да разширят обхвата на дефиницията на закона за потребителския кредит, като включат и малките кредити под 400 лева в обхвата и това ще има директен ефект, включително върху системата за бързите кредити, каза вицепремиерът. Освен това се предвиждат мерки за повече контрол върху изпълнението на изискванията на законодателството, което по думите на Бобева е изключително важно. „Мисля, че имаме дефицит на контрол в тази област, което трябва да се промени и да предприемем мерки в тази посока“, каза Бобева.

По отношение на лансираните идеи за определяна на механизми за таван на лихвите, Бобева посочи, че поставянето на тавани в нормалната банкова практика не е пазарна мярка. „Тези, които предоставят кредити, са достатъчно гъвкави и такива мерки рядко дават значителен краен ефект“, мотивира се тя. „По-скоро трябва да се работи върху засилване на защитата на потребителите и това те да бъдат по-равнопоставени във взаимоотношенията. От друга страна, вие знаете, че в повечето държави исторически, въпреки че малко са остарели тези законодателства, има такива срещу лихварството“, каза вицепремиерът. Тя посочи, че и в родните закони има две разпоредби в тази посока, така че според нея въпросът опира да повече контрол и мерки, които да имат и превантивен характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *