Бюджетният дефицит на САЩ нараства

Бюджетният дефицит на САЩ е нараснал до $ 563 млрд. през първите 4 месеца на данъчната година, която започна на 1 октомври, като се включат и парите за подкрепа на икономиката, съобщи Бюджетната служба на Конгреса.

В месечния ъпдейт на бюджетната служба се включват $ 284 млрд. за програмата за подпомагане на икономиката, приета миналия октомври, за да подпомогне банките и други финансови институции. Според някои експерти, този план, в комбинация с правителствените разходи, насочени към извеждане на националната икономика от рецесията, може да доведат до бюджетен дефицит от над $ 1 трлн. за следващата година. В същото време се отбелязва, че рецесията е намалила приходите на американското правителство с 11.5%, в сравнение с януари 2008 г., докато правителствените разходи за помощи за безработица нарастват. Предстои приемане на закон за $ 800 млрд., които правителството ще изразходва, за да стимулира икономиката.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подчерта, че след приемането на този план, правителствените разходи ще трябва да бъдат ограничавани.
Източник БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *