Бюджетът ми е мил, ама електоратът е още по-мил

Никак не беше случайно, че в един и същи ден излязоха две на пръв поглед различни новини. Едната е социологическо проучване от типа Ако днес има парламентарни избори, за кого бихте гласували. Втората – актуализацията на бюджета за тази година, която предвижда, вместо да излезе на нула, в бюджета да се допусне дефицит от 500 млн. лв.
Това, което ги обединява, е постната пица на финансовия министър Симеон Дянков. Пицата, която ще ядем не само догодина, но и на коледните и новогодишните празници сега. Като разбра за нея, електоратът се замисли дали наистина толкова много харесва управлението на ГЕРБ. И социологическото проучване на Медиана веднага хвана настроението – в сравнение с октомври подкрепата за партията на Бойко Борисов през декември вече е намаляла с 3-4%.
Предусетил тези електорални нагласи, премиерът промени фиксацията към балансиран бюджет. Добре че финансовият министър Дянков имаше с какво да се похвали (с доброто изпълнение на приходите в бюджета през последните три месеца), иначе щеше да изпадне в глупаво положение, обяснявайки защо все пак бюджетът тази година ще завърши с дефицит. А с този дефицит, както стана ясно, се покриват неразплатените плащания с бизнеса, дава се на здравеопазването, на селските стопани и, разбира се, на пенсионерите за коледни добавки. Все чувствителни групи избиратели.
Правителството забрави приказките, че сме в криза и не може да развързва кесията, защото няма достатъчно приходи и инвестиции. Забрави и прогнозите, че най-лошото тепърва предстои през зимата на 2010 г. Въпреки това реши да отпусне фискалната дисциплина и допусна популистки действия. Бюджетът ми е мил, но електоратът е още по-мил, сигурно е казал Бойко Борисов на финансовия министър Симеон Дянков.
Предстои сега да видим дали и през новата година ще има неразплатени сметки било то със строителни фирми, земеделци, болници и прочие. И дали отново ще се гасят пожари в края на годината. Защото аз като данъкоплатец не попадам в групите на ухажваните от управляващите избиратели и се чувствам онеправдана, когато те получават коледни бонуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *