Бягството зад граница не те спасява от банките

До този момент подобни спорове се уреждаха от съдилищата, под чиято юрисдикция попада съответната банка. Сега вече банката ще може да търси съдействието и на други съдилища, включително зад граница, тъй като има случаи на лица, избягали в чужбина, от които не може да бъде потърсена отговорност за непогасения кредит.
До тази присъда-прецедент доведе съдебно дело между Чешка ипотечна банка и гражданин на Германия, който изтеглил 170 хил. евро за закупуване на жилище в Чехия. След като кредитополучателят престанал да погасява заема, банката установила, че той вече не живее на посочения адрес за контакт. Последвалото запитване до висшата съдебна инстанция в Люксембург довело до тълкувателно решение, според което длъжникът може да бъде търсен на другите адреси, на които е бил регистриран.
Решението на съда в Люксембург касае и българските граждани, тъй като България е пълноправен член на ЕС, посочва българската телеграфна агенция. Освен това прецедентът касае и чужди граждани от страна на ЕС, които са теглили кредити от банки в България, но са спрели да ги погасяват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *