Валентин Никифоров: „Антикризисни мерки, неподплатени с финансиране, са само пожелания“

 

 

© Снимка: БГНЕС

 

Най-горещите конфликтни точки в днешния дебат на Тристранната комисия са онези, които орязват доходи и заплати на българските граждани, нещо, с което КНСБ категорично не може да се съгласи, заяви в предаването „Преди всички“ Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдиката. „Това е повишението с 2% до 22 на ДДС, нещо, което води до повишаване на цени, до повишаване на безработицата и спиране на икономиката, това е нашата преценка. И второто драстично предложение е листата за неплатените данъчни задължения – санкция от 10% на 20%, без да има реципрочност, защото когато държавата дължи на тези фирми, би трябвало да има същата санкция и към държавата. А какво да кажем ние като синдикати, когато се дължат работни заплати за месец ноември и декември миналата година, с каква лихва да поискаме ние от тези работодатели своите заплати и дължимите суми и осигуровки, които в момента са около 400 млн. лв.“, каза Никифоров. Според него неприемливи и абсурдни са още няколко предложени мерки – завишаване максималната продължителност на извънредния труд за една календарна година и икономическата ваканция, право на работодателя да пуска работниците до 3 месеца в неплатен отпуск в рамките на една календарна година.
Всеки един български гражданин вижда, че нашата икономика е със затихващи функции, смята вицепрезидентът на КНСБ. „От 1 януари се повиши акцизът върху електрическата енергия за производство, а сега този удар, който се предвижда, за повишаване с 15 до 26% на природния газ, е неприемлив, защото това ще доведе до нова вълна на безработица и до затваряне на фирми от черната и цветната металургия. Ще доведе до спиране в някои региони на структуроопределящи предприятия“, посочи той. Най-тежко това ще се отрази върху 44 фирми – торовите заводи, леяроковашкия комплекс в Радомир, „Стомана Индъстри“, „Кремиковци“, „Промет-Дебелт“ в Бургас, „КЦМ“ в Пловдив, добави Никифоров. „Оттук нататък няма как да бъдат конкурентноспособни нашите стоки, които се произвеждат от торовата индустрия, черна и цветна металургия, машиностроенето. Тези предприятия поетапно и бавно трябва да затварят.+
Антикризисни мерки, които не са подплатени с финансиране, според нас не са антикризисни мерки, а пожелания, категоричен бе вицепрезидентът на КНСБ. „Ние видяхме какво направи Германия с нейното автомобилостроене, какво направи Франция и други държави. Така че ние категорично заявяваме: антикризисни мерки – да, но когато държавата България подкрепи бизнеса и оттам – работните места и заплатите чрез Българска банка за развитие. Ние сме поискали там 500 млн. лв. от излишъка, който има държавата България, ние не клатим борда и стабилитета на държавата, но има излишък и от този излишък ние настояваме категорично да се подкрепи бизнеса, а не допълнително да бъде натоварван с данъчни задължения“, посочи Никифоров. Преговорите ще бъдат трудни, изтичат предишните споразумения до 25-27 април, така че, надяваме се колкото по-бързо се договорим, толкова по-добре да бъде за всеки един български гражданин, завърши Валентин никифоров.
 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *