Варшавската борса иска сътрудничество с БФБ дори и без приватизация

От: Красимир Йорданов

„Причината да сме тук е приватизацията на държавния дял в БФБ-София, но ако вашето правителство реши да не го продава и запази дела си в нея, ние пак сме съгласни на стратегическо сътрудничество“, това заяви днес пред журналисти президентът на Варшавската фондова борса Людвик Соболевски.

„Ние предлагаме партньорство, а не доминиране на една или друга страна и затова сме готови да купим и по-малък дял от този, който притежава българската държава“, добави още той.

По думите на Соболевски идеята на сътрудничеството между двете борси е да се създаде регионален пазар, обхващащ Централна и Източна Европа, който да създаде ликвидност. Тя, от своя страна, ще привлече повече международни инвеститори.

„Акционерният собственик не е от значение, важното е самата борса да е в състояние да изгради мрежа от инвестиционни посредници, брокерски къщи, инвеститори и емитенти“, каза още Соболевски.

На Варшавската фондова борса са листнати 290 компании с обща пазарна капитализация от 122 млрд. евро. От тях 30 са чуждестранни компании от Украйна, САЩ, Чехия, Унгария, Германия, Австрия. Сред по-известните компании, листнати на нея, са Bank Austria и SkyEurope.

Средният фрий-флоут на всичките 290 публични дружества на Варшавската фондова борса е 30 на сто. Средната стойност на коефициентът цена/печалба на компаниите от полската фондова борса към края на 2006 г. е 15,6, а на коефициента цена/счетоводна стойност е 2,53. През 2006 г. са осъществени 38 първични публични предлагания (IPO), а през 2007 г. се очаква нови 60 компании да бъдат листнати чрез първични публични предлагания.

„Полският пазар е ликвиден и много евтин, освен това ние предлагаме най-добрите технологии за търговия, които са известни до момента“, заяви още Соболевски.

Една трета от оборота на Варшавската фондова борса се дължи на чуждестранни инвеститори, една трета е дело на полски институционални инвеститори, а останалата една трета – на индивидуални такива.

На полския фондов пазар активна роля играят пенсионните фондове, които управляват активи на стойност 120 млрд. евро като законът позволява до 40% от тях да бъдат инвестирани в ценни книжа, търгуеми на регулирани пазари в страната, а на чужди пазари те могат да инвестират до 5% от активите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *