ВЕИ фирми и тецове се обявиха срещу новия фонд „Сигурност“.

Бурни реакции и протести съпроводиха задочно създаването на фонд „Сигурност на енергийната система“, в който ще влизат 5% от приходите от продаден ток на всички производители на еленергия. Вчера Народното събрание прие окончателно промените в Закона за енергетиката (ЗЕ), с които се създава новият фонд. Вноските в него ще отиват за покриване на дефицитите в НЕК по изкупуването на скъпия ток. С новия данък ще бъдат обложени всички производители – частни и държавни, като парите ще се събират месец за месец. Годишно от новата мярка се чакат около 210 млн. лева.

Пред в. „Сега“ шефката на фотоволтаичната асоциация Меглена Русенова заяви, че фирмите ще предприемат „всички законови мерки в защита на своя интерес“. „Инвеститорите в енергетиката са изтощени и крайно уморени от непрекъснатите опити да бъде национализиран капиталът, който са вложили в България“, заяви тя. По думите й в новия ЗЕ има два такива момента. Първият от тях е 5%-ният данък. Вторият е скритата такса под формата на намаляване на часовете, до които токът се изкупува на преференциална цена.

Едно от топлофикационните дружества – в Русе – дори излезе на протест срещу новия фонд „Сигурност“, като служителите напуснаха работните си места за един час. От Асоциацията на топлофикационните дружества не можаха да кажат пред в. „Сега“ как точно ще се отразят промените на тецовете и дали останалите дружества ще протестират подобно на колегите си от Русе. Синдикалистите Любомир Каринов и Тодор Дечев от „Топлофикация-Русе“ определиха новия данък като рекет.

По мнение на инж. Божидар Митев, председател на енергетиците към КНСБ, част от дружествата ще са засегнати сериозно от новите промени. „Дефицитът в НЕК е натрупан в резултат от политически решения, за които сега дружествата трябва да плащат. Държавата трябва да компенсира тези дефицити, а не да убива фирмите“, коментира за в. „Сега“ той. Митев прогнозира, че скоро и мините ще спрат работа заради липсата на пари. „НЕК не плаща на тецовете, а тецовете – на мините. Проблемът е системен, не е на едно или друго дружество“, каза още той.

Според Искрен Веселинов от Патриотичния фронт износителите на ток и ЕРП-тата са част от енергийната система и затова те също трябва да поемат своята част за нейното стабилизиране. Предложението му обаче беше отхвърлено. Не бе прието и предложението му вноската към фонда на АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица -изток“ 2 да бъде намалена на 1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *