Великобритания с по-висок лихвен процент

Необходим е по-висок лихвен процент, за да се изтласка икономиката, твърди водещ икономист от Националната банка на Великобритания, информира сайтът This is money.co.uk. По-високото равнище на лихвата би помогнало да се задържи инфлацията според Андрю Сентънс, член на Комитета за монетарна политика към банката.
Очакваното през следващата седмица покачване на Данък добавена стойност в Обединеното кралство ще засили инфлацията и това може би ще принуди банката да увеличи основния лихвен процент.
От друга страна това би помогнало на икономиката на страната като осигури по-добра възвращаемост за всички британци със спестявания, понесли загуби, когато лихвеният процент удари дъното март мин. год. Сентънс допълва, че ДДС във Великобритания, който се очаква да нарасне от 17,5 % на 20 % следващата седмица, ще доведе и до инфлация над 4 % .
Банката ще е принудена постепенно да увеличава лихвения процент от рекордно ниското ниво от 0,5 %.
Икономистът настоява по-високите лихвени проценти да се отчетат като позитивен сигнал за възстановяването на икономиката след рецесията.
Но това няма да е от полза за семействата, които се опитват да свържат двата края, когато цените на всекидневните продукти започнат да растат. Едно покачване на процента от 0,5 % на 1,5 % ще добави още 87 брит. лири към месечната погасителна вноска на един типичен жилищен кредит от 150000 брит. лири, или годишно общо – 1044 брит. лири.
Отговорът на Сентънс е следният – по-високите лихвени проценти ще защитят спестяванията от ефектите на инфлацията като нарасне тяхната възвращаемостта.
Експерти в лондонското сити прогнозират, че лихвите ще достигнат 1,5 % през 2011 г.
Джордж Бъркли, главен икономист в Дойче Банк в Лондон, е на мнение, че високите проценти представляват огромен риск за икономиката във време на съкращаване на правителствените разходи и повече от 300000 уволнени в публичния сектор.
Сентънс агитира, досега безуспешно, за увеличение на лихвения процент от лятото, за да се укроти инфлацията, която през цялата година беше далеч от поставените като цел 2%.
От хазната твърдят, че увеличението на ДДС ще доведе до допълнителни 13 млрд. брит. лири на година и е жизнено важно за погасяването на рекордните дългове на Великобритания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *