ВиК секторът изостава в усвояването на европарите

България изостава в изпълнението на европейските директиви за опазване на водните ресурси и в усвояването на европарите в тази сфера. За това сигнализира Георги Терзов от дирекция Управление на водите в Министерството на околната среда и водите по време на семинар, организиран от Икономическия институт на БАН. Пречиствателната и канализационна инфраструктура у нас е изграждана преди 20-30 години и то не много последователно, коментират експертите. Така дори и да се проявява активност, догонването на европейските критерии е трудна задача.
Европари
За общо 400 млн. EUR са сключените договори по Оперативна програма Околна среда, която е на обща стойност от 1.2 млрд. EUR. Според експертите, ако искаме да успеем със сроковете до края на годината, трябва да ускорим темпа по усвояване на финансовата помощ от ЕС.
Финансирането по програмата няма да спре, тъй като е предвидено разсрочване в плащането, коментират от министерството. Оттам вече промениха подхода за отпускане на средствата. Вече няма да има състезателен принцип при кандидатстване за субсидии от страна на общините, а ще се отправят директни покани към най-проблемните от тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *