Виртуалната валута продължава да поскъпва

Днес биткойните (с неофициален код – BTC) продължиха да поскъпват. Виртуалната валута на различните борси за биткойни се котираше в диапазона 760долара до 850 долара за единица, което е лек спад от достигнатите 889,9999 долара за биткойн по време на търговията в събота.

Само за месец дигиталната валута повиши стойността си над 4 пъти. На 25-и октомври тази година един биткойн се разменяше за 176 долара, а в началото на годината за 13,22 долара. Сметките показват, че виртуалната валута е постигнала ръст над 6200% спрямо долара за периода от 01.01.2013-а г. до сега!

Биткойн придобива все повече популярност като платежно средство в интернет. Известно преди време най-вече като начин за анонимни разплащания при сделки с оръжия и наркотици, сега виртуалните пари се използват и признават дори от големи и авторитетни интернет магазини като този, поддържан от китайския гигант „Байду“.

Голямата волатилност в курса на валутата я изправя. Една от нужните характеристики, за да може една стока да се превърне в пари, било то и виртуални, е стабилност, а биткойн надали може да се опише като такава.

Някои анализатори дори твърдят, че дигиталната валута е просто спекулативен пазарен „балон“. Хората винаги са били склонни да се поддават на обещания за бързи печалби и икономическата история е изпълнена с такива примери – от „манията по лалета“ в Холандия през 17-и век до „издуването“ в цените на интернет компаниите през началото на новото хилядолетие и скорошната ипотечна криза. Но дали такава съдба очаква и „биткойн“ или след година ще съобщаваме за още по-висок курс, никой не може да определи със сигурност.

Към момента един биткойн се разменя за 823 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *