Владимир Мау: Русия трябва да търси нов икономически модел

Русия се намира в криза, свързана с шок, предизвикан от външни процеси и както останалата част на света, така и тя търси как да я преодолее, търси онзи модел на икономически ръст, които ще бъде актуален в следкризисния период. Това заяви за „Хоризонт“ в рамките на традиционния „Гайдаровски форум“ руският икономистВладимир Мау,ректор на Руската академия за народно стопанство.

Конференцията се организира и домакинства от Руската академия за народно стопанство и държавната служба при президента наРуската федерация.и събира критично мислещи експерти, анализиращи геостратегическата роля на Русия в световните процеси.

Владимир Мау отбеляза още, че моделът, който сега ще се изгражда, ще трябва в пъти по-малко да зависи от печалбата, идваща от търговията с нефт и че досегашният модел е изчерпан:

Досегашният модел бе доста ефективен през последните 15 години. Брутният вътрешен продукт на страната на практика се удвои. Безработицата беше доста ниска, а натрупаните резерви – значителни. Няма вечни икономически модели. Този модел се изчерпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *