Влоговете със суми над 200 хил. лв. намаляват

Влоговете със суми над 200 000 лв. са намалели към края на юни, информира „Капитал Daily“ като се позовава на секторната статистика на Българската народна банка за периода март – юни.

Числата потвърждават наблюденията в сектора, според които в пиковите дни през втората половина на юни около събитията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка е имало раздробяване на влоговете в банките на по-малки суми, така че да попаднат под максималния размер на законовата гаранция от 196 000 лв. (100 хил. евро).

Освен това е имало и прехвърляне на средства от сметки в сейфове. Според наблюденията такава реакция е характерна в по-голяма степен за домакинствата и по-малко за фирмите.

Намаляването на броя на влоговете за над 200 000 лв. общо за домакинствата е със 140 броя, докато предходното тримесечие е имало увеличение с 54. При фирмите броят на сметките със суми над гарантирания минимум през второто тримесечие е намалял с 469. Предходното тримесечие е имало понижение със 130 броя сметки.

Централната банка публикува този тип данни за депозитите като брой и размери, разпределени в 14 категории, като най-малката обхваща сумите до 1000 лв., а най-голямата – тези над 1 млн. лв. При тези данни трябва да се има предвид и че това е брой на сметки, не на клиенти.

При домакинствата се вижда още нарастване на броя на депозитите в категориите от 20 хил. до 200 хил. лв., както и намаление на броя сметки под 20 хил. лв. Това кореспондира с двете наблюдавани линии на поведение. От една страна, очевидно клиенти с по-съществени суми са предпочели да раздробяват в повече на брой, но за по-ниски от законовата гаранция суми. От друга страна, явно депозанти с по-малки спестявания, подплашени от паниката, която на два пъти за по два дни успя да обхване клиенти най-вече на КТБ и ПИБ, са предпочели да теглят средствата си и да закриват сметки, пренасочвайки ги за съхранение в сейфове на обществени трезори.

По думите на банкери се е наблюдавала и още една реакция – превалутиране в евро и превеждане на средства по сметки в чужбина. По данни към края на юни влоговете на домакинствата в евро са се увеличли със 131 млн. лв. за един месец (до 16 млрд. лв.), а на фирмите – с 221 млн. лв. спрямо края на май (до 7.5 млрд. лв.). По принцип валутата на сметките на компаниите и фирмите зависи от структурата на самия бизнес, контрагентите и валутата, с която се разплащат тези компании, но превалутирането е било факт в стресовите дни.

Миналата седмица БНБ публикува официални данни колко пари са изтеглени от КТБ и ПИБ, които показаха, че от 13 до 20 юни от КТБ са изтекли 907 млн. лв., а от ПИБ само на 27 юни са изтеглени 788 млн. лв. Отчетите на всички банки в БНБ към края на юни показаха, че извън ПИБ привлечените средства от домакинства са намалели при Централна кооперативна банка, Ти Би Ай банк и БАКБ.

При корпоративните клиенти на практика всички банки с българска собственост са загубили ресурс. Най-драстични спадове за тримесечието като процентно изменение има при Инвестбанк (20%), Търговска банка Д (17%) и Интернешънъл асет банк (14%).

Общо привлечените средства от фирми и домакинства към края на юни в банковата система са 64.8 млрд. лв., като за един месец показаха спад от над 1 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *